300 de maidanezi ar putea fi prinşi pe zi, dar Primăria Capitalei a trimis hingherii acasă pentru că nu are unde să ţină câinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Băncescu, coordonatorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Capitalei, a explicat, marţi, că prinderea câinilor fără stăpân de pe străzi a încetinit considerabil întrucât nu există destule locuri în adăposturi. Cu toate acestea, echipajele ar putea ajunge chiar şi la 300 de maidanezi capturaţi pe zi.

Declaraţiile făcute de Răzvan Băncescu au avut loc în cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul Primăriei Capitalei, acolo unde acesta a prezentat raportul de activitate pentru perioada 1 septemebrie -  30 noiembrie 2013 al Autorităţii care se ocupă cu gestionarea problemei maidanezilor din Bucureşti.

Aducem aminte că, la câteva zile după ce Ionuţ Anghel (4 ani) a murit sfâşiat de o haită de maidanezi pe un teren privat, chiar lângă Parcul Tei din Sectorul 2, primarul Sorin Oprescu a anunţat că Primăria Bucureştiului va demara un program intensiv care, în 18 luni, va scăpa Bucureştiul de circa 80% din câinii fără stăpân de pe străzi.

Astăzi, Răzvan Băncescu a explicat că există 15 echipe de prindere a câinilor de pe străzi, dar că doar o parte dintre ele activează zilnic şi asta pentru că adăposturile actuale ale Primăriei Capitalei, două la număr, nu mai au de mult timp spaţiu. Practic, o parte dintre hingheri au fost trimişi în concediu.

2.500 de locuri noi, până la sfârşitul anului

Cu toate acestea, Băncescu a asigurat bucureştenii că până la sfârşitul anului mărirea adăpostului de la Mihăileşti, dar şi terminarea unuia nou vor aduce un plus de 2.500 de locuri la numărul actual de cazare aflat în administraţia municipalităţii. Totodată, coordonatorul ASPA a precizat că au fost aplicate amenzi în valoare de 50.000 de lei către adăposturile clandestine de pe raza Capitalei, dar şi că s-au purtat discuţii cu primarii din jurul oraşului. 

„Din păcate, Primăria Bucureştiului nu poate interveni în zonele din jurul oraşului, astfel că numai primarii respectivi pot rezolva problema câinilor fără stăpân de acolo. În ceea ce priveşte câinii aduşi din provincie şi abandonaţi în Bucureşti, noi nu putem spune decât că noi strângem mai mulţi decât aduc ei în oraş“, a declarat Băncescu.

Dacă în acest moment se adoptă circa 30 de câini pe zi, alţi 35 de câini sunt prinşi de hingheri. Ritmul adopţiilor a scăzut faţă de prima lună a programului, dar ar urma să se mărească în urma discuţiilor purtate de autorităţi. „Am discutat cu mai multe ONG-uri din Marea Britanie, din Belgia şi chiar din New Jersey - Statele Unite pentru a se face adopţii externe. Mai mult, am purtat discuţii cu majoritatea diplomaţilor din Uniunea Europeană“, a mai spus Băncescu.

300 de câini ar putea fi capturaţi pe zi

Coordonatorul ASPA a explicat că echipajele au capacitatea de a captura chiar şi 300 de câini pe zi, dar că acest lucru este departe de a se putea împlini din lipsă de spaţiu, din cauza ritmului relativ lent de adopţie, dar şi din lipsa normelor de aplicare pentru eutanasiere. 

„Pe lângă echipajele care ar putea strânge 200 de câini la fiecare 24 de ore, am testat camerele termale şi sistemele de plase pentru prinderea câinilor pe timpul nopţii. Planul iniţial nu s-a schimbat“, a asigurat Băncescu.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Raportul ASPA: 4.178 de maidanezi au fost adunaţi de pe străzi. În afară de Dogtown, niciun ONG nu a adoptat câini fără stăpân

Reprezentantul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Răzvan Băncescu, a prezentat, marţi, rezultatele implementării planului de gestionare a câinilor fără stăpân, pentru perioada septembrie-noiembrie 2013.

VIDEO Filmuleţ impresionant postat de mama lui Ionuţ Anghel, copilul ucis de câini. „E greu fără tine, în sufletul mămicii tale e viscol, e furtună“

Andreea Anghel, mama copilul ucis în septembrie de o haită de câini, a postat un filmuleţ impresionant pe pagina personală de Facebook. Timp de patru minute şi jumătate, Ionuţ, micuţul sfâşiat de câini, apare în imagini din timpul celor patru ani de viaţă, iar printre zâmbetele copilului sunt câteva mesaje pe care familia îndurerată le-a primit.

VIDEO Marea hinghereală a împărţit Capitala în două: „Cine a furat banii pentru câini nu zice nimic“, „Baba aia nu a avut grijă de nepot“

Reporterii „Adevărul“ au participat la o acţiune de amploare întreprinsă de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, pe 11 octombrie, în zona Parcul Tei din Sectorul 2. Circa 10 hingheri şi peste cinci maşini de intervenţie au ridicat cel puţin 30 de câini din Parcul Tei, Parcul Plumbuita şi din împrejurimi. Acţiunea a demonstrat încă o dată că problema maidanezilor i-a împărţit pe bucureşteni în două.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite