15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România sărbătoreşte astăzi, pentru prima oară, Ziua Culturii Naţionale. Alegerea datei a fost motivată de faptul că 15 ianuarie este aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu, cel care, după spusele lui Constantin Noica, a fost omul „cel mai deplin al culturii româneşti”.

Iniţiativa, venită din partea Academiei Române, a devenit, prin voturile Senatului şi Camerei Deputaţilor, Legea privind declararea zilei de 15 ianuarie ca Ziua Culturii Naţionale, promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu, pe data de 6 decembrie 2010.

Astăzi, din partea MCPN vor fi depuse flori la monumentul lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român din Bucureşti şi la mormântul poetului din Cimitirul Bellu, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional a adresat un mesaj cetăţenilor români şi oficiali ai ministerului vor participa la diverse manifestări prilejuite de Ziua Culturii Naţionale.

Tot astăzi se vor desfăşura câteva evenimente de referinţă care au fost sprijinite financiar de către MCPN.

La Botoşani, în acest weekend se sărbătoresc Zilele Eminescu, ediţia a 42-a. La acest eveniment, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, acad. Nicolae Manolescu, va decerna Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia.

La Bucureşti, va avea loc Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2010 şi vor fi decernate premii tinerilor scriitori afirmaţi în anul 2010.

La Ploieşti, va avea loc un spectacol de muzică şi poezie românească la care au fost invitaţi artişti, oameni de cultură, oficialităţi.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite