INTERVIU Cristian Tudor Popescu, unealtă în războiul Iliescu - Roman. „Eram virgin din punct de vedere politic” | ion iliescu

INTERVIU Cristian Tudor Popescu, unealtă în războiul Iliescu - Roman. „Eram virgin din punct de vedere politic”

Continuăm serialul „Adevărul 125 de ani” cu un interviu în care Cristian Tudor Popescu, omul care a marcat istoria postdecembristă a ziarului, vorbeşte despre cum a ajuns la „Adevărul”, despre desprinderea de stilul „scânteist” şi despre relaţia sa cu Dumitru Tinu. CTP recunoaşte că, la începutul carierei de ziarist, a făcut, fără să-şi dea seama, jocuri politice. Mai târziu, când a realizat, „n-a fost o senzaţie prea plăcută”.

O epistolă istorică: povestea primei reprezentaţii teatrale în limba română

O
epistolă istorică: povestea primei reprezentaţii teatrale în limba română

După 161 de ani de la deschiderea în Bucureşti a Teatrului cel Mare, sub directoratul lui Costache Caragiale, clădirea TNB din Piaţa Universităţii se află în febra celei mai ample operaţiuni de renovare din istoria sa, menită să o transforme într-unul din cele mai moderne spaţii de spectacol din Europa. Inaugurarea sa va marca o intrarea teatrului românesc într-o nouă eră.

„Tradiţii” româneşti: furtul din buzunare

„Tradiţii” româneşti: furtul din buzunare

La noi, micile „şuteli” au o tradiţie îndelungată. Cu peste jumătate de secol înainte de ivirea cardurilor bancare, în Bucureşti funcţionau adevărate şcoli de iniţiere în „arta” furturilor de portofele, ceasornice, ochelari sau stilouri. În ediţia de duminică, 26 mai 1948, sub semnătura lui B. Rapeanu, „Adeverul” trage un semnal de alarmă: „Atenţie la hoţii de  buzunare din tramvaie. O clasificare pe categorii şi sisteme”.

Alegerile din 1946, portalul grotesc spre comunism (II)

Alegerile
din 1946, portalul grotesc spre comunism (II)

Puţin înainte de terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, după Conferinţa de la Yalta (februarie 1945),  soarta României fusese pecetluită pentru următoarele decenii. Amestecul ruşilor în treburile interne ale ţării nu mai mira pe nimeni: trupe militare sovietice fuseseră dislocate pe teritoriul României şi Comisia Aliată de control, organism care avea drept scop supravegherea procesului de democratizare era aproape total controlată de ruşi.

Cum arată „Adevărul” la 125 de ani? Poate nu întâmplător, o echipă de 125 de jurnalişti, cea mai numeroasă din presa scrisă, incluzând, desigur, reţeaua de corespondenţi. Un ziar lovit de criză, ca şi celalte publicaţii din România, dar încă în picioare, datorită dumneavoastră, cititorii noştri. Şi un site, adevarul.ro, în plină expansiune.

acum 7 ani · comentarii (1)

Mergem în fiecare zi pe stradă, aṣa că, vrem, nu vrem, îi privim spectacolul, în care suntem noi înṣine actori. Trecem pe lângă mame cu copii în braṭe, oameni care caută prin gunoaie, corporatiṣti care păṣesc cu siguranṭă, spre clădirile lor de metal ṣi sticlă, minoritari care cântă “fier cumbăăăăr” – sunt între ultimii, căci cererile patronilor lor ne vin deja pe internet, personalizate!

acum 7 ani · comentarii (0)

Eram prizonier de război în Bulgaria. Spitalul, în care mă apucase vara convalescent, era instalat într’un mare hotel din Sofia. Stăteam singur într’un fel de celulă la etajul de sus şi dela fereastra mea, care domina toate casele dimprejur, contemplam în lungi după-amiezi de vară priveliştea sutelor de ogeaguri îndreptate spre cer.

acum 7 ani · comentarii (0)

Poteca alburie cotea printre stânci şi pe subt streşină de brazi. Dinspre desimea pădurii ne învăluia miros călduţ de răşină; dinspre valea Bistriţei strălucind în păinjenişuri de lumini şi ape adia mireazmă de cimbrişor. Ne opream din când în când pe tăpşanuri, ca să culegem fragi. Lângă un mesteacăn bătrân, răsfirat în crengane fine, dădui peste o cruce strâmbă de grezie:

acum 7 ani · comentarii (0)
Postari Recente
Modifică Setările