Victimele primului val al deportărilor staliniste din Moldova au fost comemorate în ambasadele de peste hotare

Victimele primului val al deportărilor staliniste din Moldova au fost comemorate în ambasadele de peste hotare

Comemorarea la Amasada Moldovei din Belgia

Victimele primului val al deportărilor staliniste din ţara noastră au fost comemorate în cadrul Ambasadelor Republicii Moldova din afara ţării. În cadrul misiunilor diplomatice au fost amenajate standuri comemorative, dedicate împlinirii a 70 de ani de la primul val al deportărilor, iar Drapelul de Stat al Republicii Moldova a fost coborât în bernă.

La Baku, Ambasadorul Igor Bodiu a declarat că cele întâmplate acum 70 de ani poartă un „caracter inuman, iar fostul regim totalitar sovietic a comis mai multe fărădelegi şi crime faţă de poporul ţării noastre, printre care se numără deportările, foamea organizată din 1946-1947, psihiatria coercitivă şi altele“, a declarat diplomatul.

Participanţilor la acţiunea de comemorare le-au fost distribuite materiale, conţinând descrieri ale celor trei valuri ale deportărilor staliniste, mărturii ale supravieţuitorilor GULAG-ului, precum şi materiale privind atitudinea şi atenţia actualei guvernări faţă de persoanele deportate şi rudele acestora.

La acţiunea de comemorare de la Bruxelles au fost prezenţi şi martori ai acelor timpuri, care au vorbit despre cele trăite în perioada deportărilor şi după întoarcerea în patrie. La rândul său, Ambasadorul RM în Belgia, dl Mihai Gribincea, a relatat despre ororile deportărilor, operate de regimul sovietic şi politica acestuia faţă de moldoveni. În memoria victimelor deportărilor a fost organizată o slujbă de pomenire, care s-a desfăşurat în incinta Ambasadei.

Victimele deportărilor au fost comemorate şi în cadrul Ambasadelor Republicii Moldova din România, Polonia, Ungaria, Estonia, Italia, Grecia, Turcia, etc.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: