Viaţa la ţară în centrul Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată o curte de pe stradela Sf. Andrei din centrul Chişinăului
Aşa arată o curte de pe stradela Sf. Andrei din centrul Chişinăului

Trei intersecţii mai jos de Preşedinţie, oraşul devine cătun, cu locuinţe ce stau să se dărâme şi latrine în fundul grădinii. Oamenii de pe stradela Sfântul Andrei din Chişinău aşteaptă de 30 de ani să se mute la bloc. Demolarea anunţată de autorităţi întârzie, iar despre noile lor case nu mai vorbeşte nimeni.

Stradela Sf.Andrei este situată în partea istorică a Capitalei. Cartierul n-a fost niciodată bogat, aşa că monumentele de arhitectură lipsesc. Pământul este mlăştinos, iar prin preajmă trece un pârâu, plin de mizerie. Umezeala, ţânţarii, broaştele şi şobolanii au fost mereu „atracţiile" locului. Aici, timpul parcă s-a oprit în loc, conservând atmosfera de mahala de acum jumătate de veac.

Majoritatea oamenilor locuiesc în case construite chiar şi în urmă cu 100 de ani, se încălzesc la sobe cu lemne şi-şi fac nevoile la closetul din curte. Antenele parabolice de pe acoperişurile cocioabelor, gardurile de tufari încâlciţi şi acareturile înjghebate din scânduri şi fiare vechi îmbogăţesc tabloul „pitoresc". Caraghiosul peisaj rustic este îmbogăţit cu imobile moderne ridicate haotic în ultimii zece ani pe partea dreaptă a uliţei. Şi asta chiar dacă autorităţile au interzis orice lucrări de construcţie în zonă.

image

FOTO: Oamenii aşteaptă de 30 de ani să se mute din cocioabe la bloc

„BINE AŢI VENIT ÎN SHANGHAI CITY!"
De 30 de ani, cartierul e marcat cu „bulină roşie" în planurile edililor. Practic, toate casele ar trebui să fie demolate pentru a face loc unei autostrăzi, iar localnicii s-ar muta la bloc. „Bine aţi venit în Shanghai city"! Cu această urare ironică ne întâmpină un bărbat mucalit de 45 de ani, care se oferă să ne fie ghid. Pavel Josan stă aici din 1992, într-o jumătate de căsuţă, în care intri aplecat dacă ai peste 1,7 metri.

A plătit pe ea, la acea vreme, 13 mii de ruble sovietice, bani suficienţi pentru un apartament cu două camere. „N-am ştiut de demolare, am vrut casă cu grădină, ne gândeam că o vom reconstrui, dar n-am mai reuşit", dă a lehamite din mână bărbatul. Arată spre doi copaci bătrâni şi uscaţi care se înalţă ameninţător deasupra căsuţei. „Fără autorizaţie nici copacii nu-i putem tăia, barem să construim ceva", mai spune Pavel.

image

<!--[if gte mso 10]>

FOTO: Case dărăpănate, vechi de o sută de ani, „decorează“ Chişinăul

„BUBĂ PE FAŢA CHIŞINĂULUI"
Pe uliţă îl întâlnim pe moş Vasile, care duce un sac de pene la gunoi. „Iaca, am jumulit toate gâştele, că nu mai am cu ce le ţine", se explică bătrânul. Are 78 de ani, iar de 40 locuieşte pe stradela Sf. Andrei. „Ruşine! Astă-i centrul capitalei? E ca o bubă pe faţa Chişinăului! Nici nu ne demolează, nici nu ne dau voie să construim, să trăim şi noi ca oamenii", se revoltă omul. Nu doar Moş Vasile ţine orătănii în gospodărie. Unii vecini de-ai lui au şi albine, iar o băbuţă creşte vreo zece capre, pe care le scoate la păscut la pârâu.
Într-o ogradă, un pici taie lemne. Ruslan are doar 9 ani şi este unul dintre cei 11 copii ai Valentinei Solonari. Se înghesuie toţi în două camere.
„Am avut «noroc» că s-a surpat un perete şi am mai dres casa, dar nu ne-au dat voie să o şi extindem. Aici este gaz, iar de un an avem şi canalizare. Casele din vale nu pot fi conectate, deoarece se află mai jos de nivelul reţelelor", se plânge Valentina. Este tare supărată pe autorităţi: „Niciun ajutor de la stat! Funcţionarii ştiu doar să vină cu inspecţia şi să-i amendeze pe cei care au construit ceva", mai spune femeia.


„E UN CHIN VIAŢA NOASTRĂ!"
Aşa a păţit-o Ina Tăvăluc, care şi-a construit două camere. „Nu mai puteam sta opt suflete, eu, soţul şi copilul, mama şi tata, plus fratele meu cu familia lui, în doar 15 metri pătraţi. Am plătit patru mii de lei amendă şi ne-au lăsat în pace", spune Ina.
„E un chin viaţa noastră. Apa e la suprafaţă, se umflă podeaua, pereţii mucegăiesc", spune tânăra. Se plânge şi de cei de la blocurile de peste pârâu: „Aruncă tot gunoiul pe mal, iar noi adunăm bani pentru a-l strânge".

Sute de oameni trăiesc într-un focar de tuberculoză şi hepatită

Pe lângă mizeria în care sunt forţaţi să trăiască, oamenii de pe stradela Sfântul Andrei sunt ameninţaţi şi de boli. „Tuberculoza, astmul şi hepatita sunt frecvente. Cei mici răcesc de cinci-şase ori pe an", ne spune Veronica Conoval (42 de ani). Femeia este printre norocoşii cu case pe partea dreaptă a străzii, ce ar putea scăpa de demolare.

De patru ani, familiaVeronicăi locuieşte într-o casă nouă cu două etaje. „Ani la rând glumeam în faţa oaspeţilor: «Poftiţi în bojdeuca lui Creangă». Răbdarea ne-a crăpat când ambele fete au făcut hepatită. Ne-am zis că fie ce-o fi şi am pornit construcţia", spune Veronica. Ne povesteşte o istorie de groază despre o vecină: „I-a murit mai întai soţul, apoi fiica, de tuberculoză". Ca toată lumea de aici, Veronica nu mai crede în povestea cu mutatul la bloc. „În unele case locuiesc şi zece oameni. De unde apartamente pentru toţi?", se întreabă femeia.

CE SPUN AUTORITĂŢILE

Vladimir Modârcă, arhitect-şef al Chişinăului:

„Planul urbanistic prevede demolarea zonei şi construcţia unei şosele cu şase benzi. Oamenii vor primi apartamente. Proiectul va începe peste doi ani, dacă vor fi bani.“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite