UPDATE Jurnalistul Ernest Vardanean, condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj şi înaltă trădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat pentru spionaj şi înaltă trădare
Jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat pentru spionaj şi înaltă trădare

Acuzat de înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova, jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea Supremă de Justiţie din Transnistria.

UPDATE Organizaţii neguvernamentale de media consideră că autorităţile din Republica Moldova sunt obligate să continue negocierile pentru eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean şi să susţină familia acestuia. ONG-urile semnatare - Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociaţia Presei Electronice - condamnă condiţiile în care a fost deţinut şi judecat Ernest Vardanean şi semnalează îngrijorarea în privinţa degradării libertăţii presei, condiţiilor de siguranţă pentru profesia de jurnalist şi a drepturilor fundamentale ale omului în Transnistria, în legătură cu condamnarea jurnalistului de instanţa din Tiraspol.

UPDATE Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chişinău regretă ultimele evoluţii în cazul lui Ernest Vardanean şi insistă asupra asigurării unui proces corect. „Continuăm să fim îngrijoraţi de felul cum dumnealui a fost judecat şi condamnat. Apar întrebări serioase cu privire la respectarea drepturilor jurnalistului Vardanean. Insistăm cu fermitate şi în continuare asupra faptului că principiile fundamentale ale unui proces corect trebuie să fie respectate", se spune într-un comunicat de presă al misiunii diplomatice.

UPDATE Analistul politic Oazu Nantoi este sceptic în ceea ce privește posibilitățile autorităților moldovene de a interveni în acest caz. „Liderii autoproclamatei republici transnistrene sunt ofiţeri ai serviciilor secrete ruseşti şi acţionează bineînşeles la indicaţiile superiorilor de la Moscova. Ministrul securităţii de stat de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev a absolvit în 1999 Academia Serviciului de Stat al Federaţiei Ruse, iar în 2003 aceeaşi instituţie i-a conferit titlul ştiinţific de doctor. Condamnarea lui Vardanean, realizată conform scenariului clasic al unui proces stalinist, are drept scop tensionarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol", a declarat pentru „Adevărul" Oazu Nantoi.

UPDATE Asociaţia „Promo Lex" din Chişinău, în persoana avocatului Alexandru Postică, a depus o petiţie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, în care se cere examinarea cazului Vardanean în regim de urgenţă.

Avocatul Alexandru Postică a declarat pentru „Adevărul" că există şanse ca decizia curţii de la Tiraspol să fie contestată. „Avocatul desemnat din oficiu pentru Ernest Vardanean ar putea depune o cerere de recurs, însă nu cred că decizia ar putea fi alta decât cea care a fost pronunţată, având în vedere caracterul politizat al dosarului", a declarat acesta. Postică consideră că pentru a apăra drepturile cetăţenilor moldoveni în stânga Nistrului, autorităţile de la Chişinău urmează să intenteze dosare penale pe numele anchetatorilor şi judecătorilor din Transnistria care au instrumentat acest caz.

UPDATEGuvernul Republicii Moldova apreciază decizia de condamnare a lui Ernest Vardanian drept una "ilegală, nefondată şi care constituie o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului şi a apelurilor venite din partea opiniei publice şi a comunităţii internaţionale".

Potrivit declaraţiei Guvernului, aceste acţiuni vin în contradicţie cu spiritul şi măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, promovate consecvent în decurs de mai mult de un an de zile. Autorităţile Moldovei vor continua să depună eforturi pentru eliberarea concetăţenilor Ilie Cazac şi Vardanian şi să susţină familiile lor.

Acuzat de înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova, jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea Supremă de Justiţie din Transnistria.
Jurnalistul a fost reţinut de autorităţile transnistrene la 7 aprilie 2010. Vardanean şi-a recunoscut integral vina în timpul procesului. De altfel, la circa o lună de la arestare, pe 11 mai, acesta a declarat la un post de televiziune transnistrean că agenţii SIS (serviciul de informaţii al Republicii Moldova) i-ar fi cerut să strângă informaţii despre poziţia Occidentului faţă de Chişinău, atât de la funcţionari din Tiraspol, cât şi de la reprezentanţi ai unor misiuni diplomatice la Chişinău.

Mama acestuia şi avocatul familiei susţin că jurnalistul a fost torturat psihic ca să declare neadevăruri.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului transnistrean al securităţii (mgb), jurnalistul îşi va ispăşi pedeapsa într-o colonie cu regim sever, fără a i confisca averea. Toate şedinţele pe „dosarul Vardanean" s-au desfăşurat cu uşile închise.

Guvernul de la Chişinău a cerut, anterior, autorităţilor separatiste transnistrene eliberarea jurnalistului. Declaraţii şi apeluri în sprijinul lui Ernest Vardanyan au făcut organizaţii de media din Moldova şi de peste hotare, care au cerut eliberarea ziaristului. Situaţia lui Vardanyan este monitorizată de organizaţii internaţionale, inclusiv Misiunea OSCE, şeful căreia a avut, în toamna anului curent, o întrevedere cu jurnalistul.

Ernest Vardanean are doi copii mici - un băiat de nouă ani şi o fetiţă de nici un an.

Jurnalistul Ernest Vardanean a activat la un şir de medii de informare transnistrene - agenţia oficială a Tiraspolului „Olvia press" şi Radio „pmr". Ulterior, a fost reporter al agenţiei ruse „Novii reghion" şi a scris pentru „Puls", ziarul comsomoliştilor din Moldova. Vardanean nu s-a remarcat prin articole critice la adresa autorităţilor transnistrene

Chişinăul denunţă condamnarea jurnalistului

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Victor Osipov, condamnă comportamentul autorităţilor de la Tiraspol şi declară că autorităţile Republicii Moldova vor continua eforturile de eliberare a lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazac, reţinuţi de autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol.

În cadrul unei şedinţe convocată în problema condamnării jurnalistului Ernest Vardanean la 15 ani de închisoare, vicepremierul a calificat aceste acţiuni ca fiind îndreptate împotriva securităţii cetăţenilor şi statului Republica Moldova, precum şi o subminare a măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului.

Protestul societăţii civile

Asociaţia Promo-Lex consideră obligatorie mobilizarea autorităţilor Republicii Moldova pentru aplicarea unor măsuri prompte întru asigurarea drepturilor cetăţenilor domiciliaţi în stânga Nistrului. Asociaţia face apel la comunitatea internaţională să exercite presiuni pentru eliberarea imediată a lui Ernest Vardanean, pentru asigurarea respectării valorilor democratice şi a principiilor Convenţiei Drepturilor Omului. Promo-Lex îndeamnă toţi actorii capabili să influenţeze eliberarea jurnalistului şi să-i asigure un proces echitabil.

Citiţi şi: Ernest Vardanian: „În numele tuturor sfinţilor, vă rog foarte mult, salvaţi-mi viaţa şi pe cea a copiilor mei"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite