Tânărul care a lăsat Amsterdamul ca să ne învețe cum să aducem investiții de milioane de euro în Moldova

Tânărul care a lăsat Amsterdamul ca să ne învețe cum să aducem investiții de milioane de euro în Moldova

Dumitru a venit în Moldova pentru a contribui la dezvoltarea țării

După zece ani de studii peste hotare, Dumitru a hotărât să revină acasă pentru a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Spune că este un moldovean „global", care a crescut atât aici, cât şi în străinătate şi este sigur că anume tinerii vor trasforma Moldova într-o istorie de succes.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şcolit în Marea Britanie, SUA şi Olanda, Dumitru Dediu, de 29 de ani, a hotărât să revină acasă pentru a pune bazele unui proiect de atragere a investiţiilor de milioane de euro. Nu face asta din datorie sau compasiune, ci din responsabilitate civică. „Din 2005 lucrez la o companie de consultanţă în Amsterdam. În luna noiembrie anul trecut am fost promovat şi tot atunci am hotărât să-mi iau jumătate de an liber pentru a veni în Moldova", spune tânărul.

Tachinat de gândul că nu a facut ceva major pentru ţară şi curios să vadă cum se iau deciziile în instituţiile de stat, Dumitru a început să adune o echipă în cadrul Guvernului, care să aducă cât mai mulţi bani în ţară.

„Suntem pe radarul companiilor mari“
Citându-l pe John Kennedy, cel de-al 35-lea preşedinte american, Dumitru spune că tinerii nu ar trebui să întrebe ce face ţara pentru ei, ci ce pot face ei pentru ţară. „Am hotărât să fac ceva bun pentru Moldova, să aduc investiţii străine. Aici am fost întâmpinat de Iurie Leancă, ministrul de Externe, iar la scurt timp am şi început să fac ceea ce mi-am propus din cancelarie primului-ministru" povesteşte el.

După cele şase luni petrecute în Moldova, Dumitru se declară mulţumit de rezultate.Tânărul spune că a pus doar bazele unei echipe care în următorii ani va aduce milioane de euro în ţară. „Nu aş vrea să dau o cifră, doar am pus în funcţiune motoraşul de atragere a investiţiilor şi deja sunt aproximativ 10-15 companii mari care şi-au arătat interesul", spune Dumitru. „Suntem deja pe radarul companiilor mari care vor să vina în Moldova", exclamă el mulţumit.

Dumitru mărturiseşte că la început i-a fost dificil să se adapteze la mediul de aici, dar este împăcat că lasă în urmă o mână de oameni care vor duce la capăt proiectele începute. Tânărul mai spune că pentru dezvoltarea ţării trebuie să contribuie şi ceilalţi moldoveni plecaţi peste hotare. „Eu am venit pentru că am avut voinţă. Aş vrea ca toţi din diasporă să facă ceva pentru ţară, să nu aştepte doar ca statul să facă ceva pentru ei", spune Dumitru.

„Mulţi cred că, fiind peste hotare pot schimba Moldova, dar aceasta este o iluzie. Oamenii trebuie să vină în Chişinău, să-şi ia timp liber să construiască Moldova", mai spune tânărul, care nu exclude că va mai reveni acasă.

„Moldova se va integra în UE“
Aflat peste hotare, Dumitru Dediu a povestit că străinii fie încurcă Republica Moldova cu alte state de pe alte meridiane, fie confirmă stereotipurile create pe parcursul anilor. „Marea majoritate credeau că Moldova este parte din Iugoslavia, o altă parte nu ştiau unde este ţara sau credeau că este parte din Rusia, iar alţii îmi spuneau că au fost aici şi că vinul nostru este foarte bun", povesteşte Dumitru. „Cred că Moldova se va integra în Europa, în circuitul ei economic", mai spune tânărul, care recunoaşte că s-a descoperit pe el după ce a revenit acasă.


citeste totul despre: