Ziua Vinului a adunat mii de oameni în centrul Chişinăului

Ziua Vinului a adunat mii
de oameni în centrul Chişinăului

FOTO IPN

Ziua Naţională Vinului, care se desfăşoară sâmbătă şi duminică la Chişinău, a adunat mii de oameni în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Vinificatorii au pus la dispoziţia vizitatorilor zeci de soiuri de vinuri pentru degustare, transmite IPN.

Oamenii au venit la sărbătoare cu familia, cu prietenii. Au venit să afle ce noutăţi propun vinificatorii. Au venit să petreacă, dar şi să cumpere câteva sticle cu vin. Mai mulţi vizitatori au spus că gustă cu plăcere din vin, pentru voie bună, dar nu ajung să se îmbete.
 
În cadrul ceremoniei de deschidere, premierul Pavel Filip, a spus că industria vinurilor este o ramură-cheie a economiei moldoveneşti, în cadrul căreia activează 1/3 din populaţia activă a Republicii Moldova. „Avem cu ce ne mândri, avem vinuri de legendă. 2% din podgoriile de viţă de vie din lume sunt în Republica Moldova. Situaţia în ceea ce priveşte embargoul rusesc impus produselor vinicole moldoveneşti a fost depăşită de către producătorii noştri şi ne integrăm cu brio pe piaţa Uniunii Europene”, a declarat Pavel Filip.
 
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), a spus în deschiderea sărbătorii că vinul moldovenesc este şi rămâne cel mai bun ambasador al ţării. „Pentru două zile, inima oraşului nostru devine o Casă Mare primitoare, în care ne vom bucura de vinul Moldovei, gastronomia, cultura şi tradiţiile noastre seculare. Ediţia din acest an este un apel spre consolidarea resurselor vitivinicole ale ţării”, a declarat Gheorghe Arpentin.
 
În cadrul ceremoniei de deschidere, a fost organizată o paradă a vinurilor. Ulterior a avut loc decernarea premiilor pentru vinificatori. Premiul mare a ediţiei a XVI-a a ajuns la Combinatul de Vinuri „Cricova” pentru noul vin creat „Amplius”. În premieră a fost acordată medalia „Vinul Moldovei – o legendă vie” şi aceatsa a revenit vinăriei „Sălcuţa”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: