Visul american: pentru unii dulce, pentru alţii amar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Zbereanu a făcut fast-food la Grădina Zoologică din Oklahoma City
Vasile Zbereanu a făcut fast-food la Grădina Zoologică din Oklahoma City

E primăvară, iar aceast lucru înseamnă că în scurt timp un nou val de tineri vor sta la uşa Ambasadei SUA pentru a trăi, la vară, o experienţă de neuitat, cu joburi profitabile şi călătorii fascinante.

Orice universitate are prin preajmă agenţii Work&Travel care îi ademenesc pe studenţi. Cei care cad pradă tentaţiei investesc mii de dolari, împrumutaţi de la părinţi sau prieteni, pentru a zbura la capătul lumii. La reîntoarcere, părerile lor sunt împărţite: unii sunt gata să mai plece în State, iar alţii spun că visul american s-a dovedit a fi un coşmar.

Tatiana Căpăţînă, studentă în anul doi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la USM, a trăit experienţa americană pentru prima dată vara trecută. „Am zburat în Texas şi am lucrat la două job-uri: jumătate de vară am fost chelneriţă la restaurantul unui hotel, apoi am lucrat într-un magazin de suvenire. M-am dus de una singură în State, a fost prima dată in viaţă când am zburat cu avionul. M-am descurcat şi asta mi-a dovedit că nimic nu e imposibil“, povesteşte ea.

În Alaska, la fel ca acasă

Pe Olga Gruşco, studentă în anul patru la Universitatea Tehnică, am întâlnit-o chiar la sediul unei companii Work&Travel. „Am fost deja de două ori în SUA, în ambele cazuri în Alaska, după recomandarea prietenilor mei. Acum merg în New Jersey, ca să văd şi altceva, să folosesc oportunităţile la maxim. Fiind în Alaska nu m-am simţit totuşi foarte departe de casă, pentru că erau foarte mulţi europeni, printre care şi mulţi moldoveni. În privinţa banilor am rămas foarte mulţumită, mi i-am întors şi am câştigat şi bani în plus“, spune Olga.

Mulţi dintre studenţii moldoveni menţionează şocul cultural de care au avut parte. Acesta însă nu s-a produs pe tărâm american, ci... la venirea acasă. „Când îmi aduc aminte de Texas, mă ia un val de căldură. Puteam să merg pe drum şi un necunoscut să mă oprească şi să mă întrebe ce mai fac. M-aş duce fără nici o ezitare a doua oară“, afirmă Tatiana Căpăţînă. Olga Gruşco are aceeaşi opinie: „Încă două săptămâni după venirea acasă nu mă puteam obişnui cu moldovenii deloc zâmbitori şi nepoliticoşi“.

4.000 USD în loc de 2.500

Nu toţi însă îşi doresc să repete experienţa. Vasile Zbereanu este unul dintre cei care nu vrea nici măcar să audă despre Work&Travel. „După ce m-am văzut intrat la facultate, am simţit şi eu febra Work&Travel şi am mers la o agenţie pentru a-mi alege jobul. A trebuit să dau aproape 2.500$ pentru toate serviciile, inclusiv biletele, asigurarea, viză, cazare. Doar că suma aceasta a început a creşte după ce m-am văzut înscris în proiect. Trebuia să mai dau bani pe traininguri, iar suma banilor de buzunar a crescut de la 300 la 1.000$“, afirmă Vasile.

În aceeaşi situaţie a fost şi prietenul său Radu Marusciac, fost student la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport, căruia i s-a promis că o sa achite maxim 2.500$, dar a cheltuit aproape 4.000$.

Vasile Zbereanu s-a pomenit, după 10 ore de zbor spre Oklahoma City, cu locul de cazare inexistent, iar prima zi de muncă a avut loc abia peste zece zile de la aterizare. „Uneori eu şi cei trei prieteni ai mei eram nevoiţi să mâncăm împreună o conservă de peşte pe zi“, mărturiseşte tânărul.

Jobul „de vis“ al lui Vasile a fost bucătar la o grădină zoologică, unde prepara fast-food pentru vizitatori. Din cei trei băieţi care l-au însoţit pe Vasile, doi au rămas în SUA pentru că acasă îi aşteptau „doar datoriile şi restanţele“.

„Totul depinde de hărnicia studentului“

Lilia Lucaniuc, manager de program la o agenţie Work&Travel, spune că motivele studenţilor rămaşi în SUA depind de circumstanţe. „Fenomenul este deja unul normal pentru noi. Acest lucru se întâmplă pentru că în SUA ei dau de o altă viaţă, mai bună decât acasă. Noi îi convingem să se întoarcă în Moldova. În ceea ce priveşte părerile contradictorii ale tinerilor, pot doar să spun că totul depinde de dorinţa şi hărnicia studentului“, constată reprezentantul agenţiei.

Rămân acolo, pe cont propriu

Contactat de „Adevărul“, Serviciul de presă al Ambasadei SUA în Republica Moldova a spus că nu duce o evidenţă a studenţilor rămaşi în SUA. Aşadar, cei care îşi asumă riscul unei vieţi ilegale într-o ţară străină aleg o zonă nişată şi, fără pericol sau persecutări, pot să rămână pe tărâmul american.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite