Violonista Alexandra Conunova, apel disperat după ce autorităţile moldoveneşti i-au sechestrat vioara: „Mă simt hărţuită de propria mea ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Conunova, violonistă
Alexandra Conunova, violonistă

Violonista Alexandra Conunova (33 de ani) a iniţiat o petiţie online prin care speră să convingă autorităţile din Republica Moldova să-i restituie cât mai urgent vioara seschestrată de Serviciul Vamal al Aeroportului Internaţional Chişinău.

Adevărul publică intergral mesajul Alexandrei Conunova

Dragi prieteni, admiratori şi colegi, cu mare speranţă că mă puteţi ajuta, pornesc această petiţie pentru a bate alarma asupra unui abuz comis asupra mea şi a instrumentului meu de lucru.

Este vorba despre trista poveste a sechestrării viorii mele Guadagnini “Ida Levin” , care, în urma unor întâmplări şi circumstanţe nefaste, la distanţă de peste o lună din ziua incidentului aşa şi nu mi-a fost returnată.

Folosesc acest instrument de mai bine de 4 ani, drept urmare a faptului că mi-a fost oferit în folosinţă de către un generos mecenat din Elveţia. Juridic vorbind, folosesc acest instrument şi călătoresc cu el în baza unui contract cu sponsorul, oficializat de un birou de avocaţi din Elveţia. Cu această vioară am călătorit până acum în zeci de destinaţii, fără impedimente sau situaţii ieşite din comun. Ajungând pe data de 16 octombrie 2021 cu vioara mea Guadagnini pe aeroportul din Chişinău, ca de obicei, am trecut prin coridorul verde, fară să declar instrumentul.

Peste câteva zile urma să am un spectacol la Moscova/Rusia şi, fiind informată că aceasta este unica ţară în care declararea bunurilor de valoare este obligatorie atât la intrare, cât şi la ieşirea din ţară, mi s-a recomandat un expert autorizat, un lutier de la Chişinău, ca să-mi elibereze un paşaport standard pentru vioară.

În ziua plecării, pe data de 22.10. 2021,la ieşirea din ţară, pe aeroportul Chişinău, pentru prima dată în mai mult de 10 ani, mi-a fost solicitat de către serviciul vamal controlul viorii. 

La verificarea paşaportului eliberat de lutier, am descoperit  o menţiune eronat scrisă, din propria iniţiativă a lutierului, precum că vioara Guadagnini “Ida Levin” ar reprezinta valoare istorică şi culturală pentru Rep. Moldova, ceea ce este un fals.  

Am prezentat vameşilor contractul digital de folosinţă a instrumentului, încheiat între mine şi proprietarul viorii, în baza căruia călătoream cu vioara mereu, fapt ce nu a fost suficient de credibil pentru serviciul nostru vamal, aşa că mi-au solicitat originalul, tradus şi legalizat notarial.

Astfel, din cauza acelei menţiuni eronate, vioara a fost sigilată şi sechestrată de către serviciul vamal şi a fost initiat pe numele meu un dosar penal pentru tentativă de contrabandă.

Peste 3 zile, în data de 25 octombrie am solicitat Ministerului Culturii al RM, care mi-a eliberat autorizaţia de ieşire din ţară cu acest instrument, o confirmare că el nu există în registrul instrumentelor sau bunurilor de valoare ale patrimoniului RM.

Acest document a fost prezentat la Procuratură. Peste alte 3 zile, în data de 28 octombrie 2021 a fost efectuată o expertiză a viorii de către un criminalist legist, ce a durat 4 ore de examinări migăloase, fotografiat şi documentare a instrumentului, după care tot în aceeaşi seară, Doamnei Preşedinte a RM, Maia Sandu, i-a fost oferită confirmarea precum că vioara mea Guadagnini ar fi un Stradivarius! Închipuiţi-vă doar nivelul de profesionalism al expertului, dacă acesta dă o asemenea concluzie. 

În aceeaşi săptămână, Procuratura a primit documentul original al contractului de folosinţă a viorii, tradus şi legalizat, de asemenea le-am oferit certificatele de autenticitate a instrumentului, cu descriere. Deci, am pus la dispoziţia procurorului absolut toate documentele solicitate de organele de urmărire penală .

În data de 02.11. 2011 avocatul meu a depus o petiţie la Procuratură cu cererea de eliberare a viorii. Tot în acest timp, Procurorul de caz - Sergiu Petruşca a făcut o interpelare la Interpol pentru ca să verifice dacă acest instrument nu este în căutare sau furat. Interpolul, prin intermediul poliţiei elveţiene, le-a dat răspuns în data de 11.11. 2021, precum că instrumentul nu este furat şi nici nu e dat în căutare. Poliţia moldovenească a confirmat recepţionarea acestui răspuns de la Interpol doar în data de 15.11. 2021, pe motiv că nu puteau găsi e-mailul cu răspunsul. Adică ei timp de 4 zile nu puteau găsi un mail!

Pe data de 17.11.2021 au expirat cele două săptămâni legale, în care Procuratura urma să examineze cazul şi, dat fiind faptul că dispuneau de toate documentele solicitate, ar fi trebuit să restituie instrumentul. Fiind sigură că recuperez vioara, eu m-am deplasat special la Chişinău din Elveţia, unde sunt stabilită. În aceeaşi dimineaţă am aflat că anchetatorul Furtună refuză restituirea acestuia, pe motiv că nu ajung elemente şi că Procuratura a refacut o alta interpelare la Interpol, ca să afle dacă eu aveam autorizaţie de la Statul elveţian pentru scoaterea  instrumentului în afara ţării.

În săptămânile ce au urmat s-a mai făcut o expertiza în prezenţa avocatului meu, pentru a re-fotografia vioara, deoarece pe pozele anterioare, făcute de expertul legist, nu puteau fi folosite pentru o eventuala comparaţie. Drept urmare, cei de la Interpol au răspuns că două viori aproximativ tot din această perioadă sunt în căutare.

Avocaţii reprezentanţi ai proprietarului elveţian au trimis în Moldova originalele fotografiilor făcute de experţii elveţieni la momentul procurării viorii de către proprietar pentru o eventuală comparaţie. Aceste fotografii au ajuns la procuror în data de 02.12. 2021 în format electronic.

Avocaţii elveţieni au luat legatura cu procurorul Petruşca pentru a clarifica ce le mai lipseşte pentru a elibera instrumentul. Acesta a menţionat că urmează să fie făcută expertiză de către un expert internaţional. În acelaşi timp, Procuratura a început să verifice în ce bază Ministerul Culturii a eliberat autorizaţia de scoatere a instrumentului din ţară  în data de 25.10. 2021.

Deci după toate, urmează un şir de investigaţii fără temei, care îmi dau peste cap viaţa şi activitatea profesională!

De mai bine de o lună suntem cu toţii într-o neclaritate şi suportăm un dezmăţ total din partea Procuraturii, care la fiecare solicitare de informaţii din partea avocatului meu, prezintă tot mai multe informaţii diferite, iar în loc să grăbească şi să faciliteze procesul îl tergiversează!

Din conversaţiile recente cu proprietarul viorii, care este foarte furios, nu mai sunt sigură că voi putea beneficia de acest instrument după recuperare .

Sunt îngrijorată enorm, în acest răstimp nu numai că am pierdut concerte, a trebuit să-mi schimb orarul , să-mi neglijez copilul meu, să închiriez o altă vioară, să debutez în ţări ca Spania şi Ungaria cu un instrument care nu corespunde cerinţelor şi la care am avut nevoie să mă adaptez, nemaivorbind deja de starea mea psihologică şi sănătatea mea mintală.

Sunt demoralizată şi dezamăgită pentru că mă simt hărţuită de propria-mi ţară, a cărei faimă o duc  în toată lumea de mai bine de 20 de ani. Îmi este ştirbită imaginea, îmi sunt compromise numele şi activitatea profesională, îmi sunt aduse prejudicii morale şi materiale! 

Este crud şi absolut nedrept. Sunt artistă şi menirea mea este să creez! Vreau să revin la normalitate, la viaţa mea firească -  la Muzică! 

Nu-mi rămâne decat să fac apel la solidaritatea colegilor mei de breaslă , personalităţi notorii din domeniul artelor, dar şi a întregii societăţi.  

Poate o VOCE COMUNĂ care să facă apel la profesionalism şi să fie oprit abuzul ar face minunea, ca să se înţeleagă o dată şi pentru totdeauna că nu pot şi nu sunt în drept ei să abuzeze de puterea lor, să reţină o proprietate privată străină aici în Moldova, că nu pot să hărţuiască în aşa mod viaţa şi activitatea mea profesională!

Puteţi semna petiţia aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite