Violată când era minoră, o moldoveancă a fost despăgubită de CEDO abia peste 16 ani

Violată când era minoră, o moldoveancă a fost despăgubită de CEDO abia peste 16 ani

O femeie din Republica Moldova, violată de cinci persoane acum 16 ani, a primit câştig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce oamenii legii nu au iniţiat o anchetă efectivă în baza plângerii sale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Violul în grup s-a întâmplat în anul 1997, atunci când victima avea doar 13 ani. Aceasta s-a plâns la CEDO că procurorii nu au iniţiat o anchetă efectivă privind plângerea sa, dar şi că urmărirea  penală a durat mai mult de opt ani. Reclamanta a mai reproşat instanţelor moldoveneşti că pretinşii infractori au fost achitaţi.

Înalta Curte a constatat violarea articolului 3 din Convenţia pentru Drepturile Omului, şi anume lipsa măsurilor speciale de investigaţie, determinarea faptului dacă violul a fost comis de suspecţi şi că nici nu a fost utilizată expertiya unui psiholog.

Mai mult, organele de urmărire penală au recunoscut că ancheta nu a fost finalizată la timp, iar procedura împotriva celor cinci inculpaţi a fost încetată.

Curtea a acordat reclamantei despăgubiri de 11.000 de euro, având în vedere şi asistenţa de 850 de euro, primită de la Consiliul Europei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările