VIDEO Moldovenii vor manifesta duminică pentru stoparea agresiunii ruse

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unei reacţii ferme din partea politicienilor de la Chişinău, moldovenii au decis să iasă în stradă pentru a transmite un mesaj Rusiei şi Comunităţii Internaţionale : Aici Nu e Crimeea, iar armata rusă nu este binevenită nici Chişinău şi nici la Tiraspol.

Ieri a avut loc o conferinţă de presă în care Tinerii Moldovei au anunţat că duminică, 6 aprilie 2014, începând cu ora14.00 şi cu plecarea din faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei va avea loc o amplă manifestaţie de protest împotriva ocupaţiei ruse din regiunea transnistreană şi împotriva presiunilor pe care Rusia le face asupra ţărilor din Sud-Estul Europei.

Conferinţa de presă a fost susţinută de către Dinu Plîngău, Anatol Ursu şi Iulian Gramaţki.


Iată mai jos principalele idei:


Aurel Ursu - Duminică va avea loc un marş de protest împotriva ocupaţiei ruseşti a Republicii Moldova. Se va pleca începând cu ora 14.00 din faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi se va merge pe Ştefan cel Mare până în faţa ambasadei ruse de la Chişinău. La eveniment sunt invitaţi toţi cei care se opun unei invazii ruse a Republicii Moldova şi susţin integritatea şi suveranitatea teritorială a celui de al doilea stat românesc.

Dinu Plîngău - Marşul nu este unul îndreptat împotriva cetăţenilor federaţiei ruse sau împotriva vorbitorilor de limbă rusă - el este împotriva fărădelegilor ruseşti, împotriva politicilor  expansioniste ale lui Vladimir Putin. Criza din Crimeea ne-a arătat cât de instabilă este situaţia din spaţiul CSI. Republica Moldova se află în incertitudine deoarece trupele ruseşti se află în regiunea transnistreană dar Crimeea arată că există o posibilitate majoră ca ele să ajungă şi la Chişinău. Zilnic în regiunea transnistreană vorbitorii de limbă română sunt discriminaţi.

Iulian Gramaţki- comunitatea internaţională a atenţionat Republica Moldova că ea va fi următoarea ţintă a agresiunii ruseşti. Experţii militari NATO susţin ideea că Rusia doreşte realizarea unui coridor care să lege Rusia de Crimea, de Sudul Ucrainei şi apoi de regiunea transnitreană. Regiunea transnistreană acţionează cu agenţi ruşi împotriva Ucrainei. În acestă situaţie guvernarea de la Chişinău ar fi trebuit să manifeste îngrijorare şi să prezinte un plan concret de reacţie. În schimb aceştia au ales să nu facă nimic  şi justifică acest lucru prin încercarea de a nu provoca federaţia Rusă - aceasta din urmă nu are nevoie de provocări pentru a-şi duce la îndeplinire planurile deoarece dacă doreşte acest lucru atunci oricum va găsi pretexte pentru a acţiona. Politica struţului nu este cea corectă şi îndemnăm societatea civilă să aleagă calea acţiunii ca să transmitem un mesaj Rusiei, un mesaj comunităţii internaţionale cum că armata rusă nu este dorită nici la Chişinău şi nici la Tiraspol. Ucrainienii au manifestat coeziune şi au ieşit în stradă pentru a arăta Unitate şi că nu vor trupe ruse. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite