Victimele traficate, ajutate doar de ONG-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii din stânga Nistrului victime ale traficului de persoane şi ale violenţei în familie sunt trataţi cu indiferenţă de autorităţi şi pot miza doar pe ajutorul ONG-urilor, au menţionat reprezentanţii societăţii civile din regiune în cadrul unui club de presă organizat la Tighina de Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice, cu suportul OSCE şi OIM.

„În urmă cu zece ani ne era interzis să vorbim despre traficul de fiinţe umane. În URSS problemele nu se discutau, chiar dacă situaţia se agrava continuu", povesteşte Oxana Alistarova, directorul Interact, o organizaţie neguvernamentală din regiunea transnistreană.

„Autorităţilor le e ruşine, probabil, să recunoască existenţa acestui fenomen şi faptul că nu-l pot contracara. Dar cifrele vorbesc de la sine", adaugă femeia.

Astfel, pe parcursul unui an, la linia fierbinte a centrului Interact au fost înregistrate peste 1.200 de apeluri. Oamenii solicită suport pentru rude, se informează despre eventualele riscuri, dar sună des şi victime ale traficului.

„Graţie implicării noastre au fost deschise 30 de dosare penale pe cazuri de trafic şi violenţă în familie", a precizat Alistarova.

NU SE SIMT PROTEJAŢI

Şi organizaţia „Jenskie Iniţiativî" (iniţiative ale femeilor - trad. din rusă) - se implică acolo unde lipseşte suportul din partea aşa-ziselor autorităţi din rmn. „La centrul nostru se află acum 280 de persoane, care au nevoie de suport juridic, psihologic. Le asigurăm cazare, hrană, dar şi alte necesităţi urgente", a precizat directoarea centrului, Natalia Savcina.

Oamenii preferă să vină la centru, decât să depună plângeri la miliţie împotriva celor care au abuzat de ei. Motivele sunt diverse: se tem de prejudecăţi, le este ruşine sau, ceea ce e mai grav, nu au încredere că problema va fi rezolvată pe cale legală ori cedează în faţa ameninţărilor.

COPIII FUGARI

La centrul „Jenskie Iniţiativî" se află şi 30 de copii, de vârste diferite. Mulţi au părinţi alcoolici, violenţi, trăiesc în mizerie, de aceea decid să fugă de acasă. În cazul lor, misiunea celor de la centru este una extrem de grea.

„Copiii, chiar şi de 11 ani, ies ilegal din ţară, şi fug, de obicei, la Odesa. Acolo fură, cerşesc, duc un mod de viaţă imoral. Încercăm să-i aducem acasă, tot cu ajutorul unor ONG-uri, dar problema este că nu avem ce le oferi aici. Părinţii nu le pot asigura un trai decent sau refuză să-i accepte", a spus Natalia Savcina.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite