Victimele de la Moreni, condamnate să moară acasă. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu coastele rupte, dureri groaznice şi comoţii cerebrale, supravieţuitorii accidentului de la Morenii Noi, Ungheni, stau acasă la pat în loc să se trateze în spital. Ei spun că au cheltuit toate economiile pentru tratament, iar statul nu-i ajută cu niciun bănuţ.

Pe 9 august s-au pomenit brusc în centrul atenţiei. Învălmăşeală, oameni străini, medici, poliţişti, jurnalişti, care îi întrebau câte rude le-au murit, dacă au înţeles ce se întâmplă, dacă au ştiut de frânele defecte.

Posturile TV şi radio reactualizau zilnic bilanţul morţilor. Pe cât de brusc au fost asaltaţi de atenţie, atât de rapid au rămas uitaţi în văgăuna lor şi lăsaţi să ducă o luptă crâncenă şi nedreaptă pentru existenţă. Viaţa lor depinde acum strict de câţi bani le-au mai rămas în buzunar pentru tratament, pe medicamente şi pentru patul de spital. Ei sunt suparavieţuitorii tragediei din satul Moreni, Ungheni, care şi-au cheltuit de la accident toate economiile de-o viaţă pentru a se lecui de traumele şi schingiuirile cu care au rămas după teribilul accident.

„NU ŞTIAM CĂ-S MORŢI, MĂ GÂNDEAM CĂ AU LEŞINAT"

Lidia Rodzievici şi fiica ei, Natalia, au pornit în acea dimineaţă la piaţa din Ungheni ca să cumpere tapete. Lidia a găsit un loc în microbuz, Natalia a rămas în picioare. Şoferul, Ion Păduraru, a umplut maşina ochi. „Era îngândurat şi trist. Când ne-am pornit am văzut că bătea ritmic cu palma de picior", descrie femeia starea şoferului din dimineaţa fatală.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Abia ajunşi pe valea care desparte satul în jumătate, oamenii au înţeles că ceva se întâmplă - microbuzul avea viteză prea mare, iar şoferul nu mai putea controla maşina. „Femeile au început să strige isteric. Bărbaţii au înţeles ce va urma. Când m-am trezit am văzut multă lume pe jos. Nu ştiam că-s morţi, mă gândeam că au leşinat ca mine, că se vor scula şi vor pleca pe la case", povesteşte Lidia Rodzievici.

Fiica ei a rămas în viaţă ca prin minune. „Alături de mine era un coleg de clasă. El m-a îmbrăţişat şi mi-a zis: «Nu te teme, totul o să fie bine». După ce mi-am revenit am aflat că a murit", povesteşte Natalia, fiind sigură că băiatul a fost cel care a salvat-o de la moarte.

10 persoane au murit la Ungheni după ce autobuzul în care se aflau a căzut într-o prăpastie

Lidia a suportat de atunci numerose intervenţii chirugicale la picioare şi la cap. Pielea de pe craniu i-a fost desprinsă în urma accidentului. Natalia are mâna dreaptă în ghips şi umărul fracturat. Deşi stau acasă, ambele au nevoie de îngrijiri medicale - femeia abia merge şi respiră greu, mâinile nu le poate ridica şi nici nu poate ţine nimic. Ştie că trebuie să continue tratamentul, dar nu mai are bani.

Proprietarul rutei Morenii Noi-Ungheni, "sfânt" cu dosare. A fost acuzat că deţine ilegal arme şi a comandat omorul unui preot

„Aveam economisiţi 11.000 de lei. Pe toţi i-am cheltuit pentru operaţii şi medicamente. Nu mai am niciun bănuţ. Am încercat să împrumut, dar cine o să-i dea bani unui calic?", spune victima, rămasă fără niciun sprijin.

MEDICII I-AU TRIMIS ACASĂ

Povestea Nataliei Goian, o femeie de 28 de ani, care-şi creşte fiica de una singură, este cutremurătoare. Se afla în microbuzul blestemat, la fel ca alte mame, pentru că trebuia să-i cumpere fiicei rechizite pentru şcoală. În urma izbiturii, însă, viaţa ei s-a schimbat radical. Are toate coastele rupte, acum organele ei interne fiind susţinute de un corset improvizat dintr-un cearşaf. Aceasta nu este singura tragedie - coastele rupte au rănit organele interne. Plămâinii, rinichii şi ficatul sunt afectaţi. Cu toate acestea, ea stă acasă.

„M-au trimis să mă tratez la domiciliu, pe pastile cheltuiesc foarte mulţi bani. Nu mai ştiu ce sumă am cheltuit, dar sunt multe mii", ne spune femeia. Rudele spun că acum fiecare oaspete vine la ei cu sacoşa plină de medicamente. De la stat, nicio veste...

DE O LUNĂ JUMĂTATE PE PATUL DE SPITAL

Iurie Rogojanu a fost până la accident singura sursă de venit pentru soţie şi cei nouă copii ai săi. Acum stă mai mult întins şi încearcă să evite mişcările bruşte. „Mi-am rupt şapte coaste şi am suportat o comoţie cerebrală", spune bărbatul.

Concluzia experților: Autobuzul implicat în accidentul de la Morenii Noi avea frânele defecte

El se plânge că are nevoie de ajutor până la reabilitare, ulterior, va merge la muncă din nou. Nelea Vârlan era la muncă peste hotare când a aflat că cele două fiice ale sale au fost rănite în accident. Cel mai mult a avut de suferit Diana, la căpătâiul căreia veghează de mai mult de o lună.

Ajutoare pentru copiii victimelor din accidentul de la Morenii Noi

„Are o fractură gravă la bazin, un umăr fracturat, o mână în ghips şi un picior operat. Stau zilnic lângă ea, nu o pot lăsa singură nici pentru o clipă", povesteşte femeia care este la Centrului Mamei şi Copilului de pe data de 11 august. Uneori, când nu sunt paturi libere, doarme pe un scaun alături de Diana, acolo se schimbă, mămâncă şi face baie. „Nimeni nu ne-a ajutat cu niciun bănuţ. Cheltuielile sunt enorme", se mai plânge ea.

La spital cu taxiul

În urma accidentul de la Moreni, când un microbuz plin cu pasageri a căzut într-o râpă, au decedat 13 persoane, alte 37 fiind spitalizate. Procurorii au stabilit că frânele microbuzului nu funcţionau. Printre morţi a fost primarul satului, Ion Mardari, şi soţia sa. Şapte oameni sunt în continuare în spital, dintre care una este în comă. În prezent, 27 persoane se tratează în condiţii de ambulator. Deşi a trecut o lună jumătate de la accident, sătenii din Moreni încă nu au microbuz de rută. Oamenii se deplasează la spital sau pentru alte necesătăţi personale cu taxiul. O călătorie până la Ungheni îi costă 150 de lei.

JUMĂTATE DIN SUMĂ, ÎN CAZUL CELOR DECEDAŢI

Autorităţile raionale spun că fac tot posibilul pentru a ajuta persoanele care au avut de suferit de pe urma accidentului. „A fost deschis un cont bancar, pentru copiii de şcoală alocăm lunar câte 1.500 lei din fondul extrabugetar al Direcţiei de asistenţă socială. Recent, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni au adunat pentru ei 75.000 lei", a spus Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni. Familiile celor decedaţi au primit deocamdată jumătate din suma promisă de autortăţi pentru organizarea funeraliilor.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite