Vânătorii, supăraţi pe Ministerul Mediului. „Nu vrem să împuşcăm toţi iepurii din ţara asta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sezonul de vânătoare va începe pe 15 august 2015 şi va
dura până la începutul anului 2016. FOTO Adevărul
Sezonul de vânătoare va începe pe 15 august 2015 şi va dura până la începutul anului 2016. FOTO Adevărul

Vânarea păsărilor acvatice şi a iepurilor de câmp ar putea fi interzisă în sezonul de vănâtoare 2015-2016. Cel puţin asta prevede proiectul unei Hotărâri de Guvern. Deşi documentul se află în faza discuţiilor publice, vânătorii din Republica Moldova s-au arătat deranjaţi de propunerile Ministerului Mediului şi au avertizat că vor protesta dacă aceste prevederi vor intra în vigoare.

Proiectul Hotărârii Guvernului stabileşte interzicerea vânătorii a următoarelor specii de mamifere şi păsări: cerb, elan, căprioară, iepure, potârniche, gâscă, raţă, lişiţă, găinuşă de baltă, becaţină mare, porumbelul de scorbură. Autorităţile motivează prin densitatea insuficientă a populaţiilor speciilor respective.

Potrivit Ministerului Mediului, numărul iepurilor de câmp este mult mai mic decât cel prevăzut în Concepţia de dezvoltare a gospodăriei cinegetice naţionale, aprobate prin Hotărârea Parlamentului din anul 1997. Potrivit estimărilor, în primăvara acestui an erau aproximativ 73.000 de iepuri de câmp pe când densitatea optimă stabilită pentru fondul cinegetic naţional este de 160.000-200.000 de exemplare. Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova (SVPM) combat, însă, datele ministerului şi spun că până în toamnă, în urma procesului de reproducere, iepurii se vor înmulţi.

Dilema vânării iepurilor şi a vulpilor

Oleg Ciocoi, preşedintele Consiliului Republican al SVPM, spune că, până la sfârşitul anului, numărul iepurilor va depăşi 100.000 de exemplare. „Credem că vor fi mai mulţi decât anul precedent. În 2014, erau aproximativ 90.000. Să ne gândim că repartizarea lor nu este uniformă. Într-o localitate pot fi 50 de iepuri, în alta - 100. Din 100.000 de iepuri noi cerem permisiunea de a vâna 13.000. Nu vrem să împuşcăm toţi iepurii din ţara asta”, exclamă Oleg Ciocoi, un vânător experimentat. 

În proiectul hotărârii de Guvern, ministerul mai stabileşte că vânatul vulpilor va fi permis între 15 august 2015 şi 28 februarie 2016, ceea ce, de asemenea, nemulţumeşte membrii SVPM. „Potrivit datelor evidenţei de primăvară, la 1000 de hectare sunt până la 22 de vulpi, iar numărul lor va creşte după perioada de reproducere şi se va ajunge la 28 de exemplare la 1000 de hectare, un număr ce depăşeşte indicele optim de zece ori”, se arată într-un comunicat de presă emis de SVPM. Vânătorii mai spun că micşorarea termenului de vânare a vulpilor va avea repercusiuni serioase, inclusiv majorarea numărului animalelor bolnave de rabie şi posibilitatea ca acestea să infecteze animalele de casă, iar ulterior - oamenii. 

„Vânătorii sunt cei mai interesaţi să păstreze natura”

Ministerul Mediului a mai venit cu propunerea de a interzice vânătoarea păsărilor acvatice. Instituţia argumentează propunerea prin prevederile Directivei 2009/147 a Parlamentului şi Consiliului European, adoptată şi de Republica Moldova, privind conservarea păsărilor sălbatice.

„Acest motiv este o invenţie. Directiva nu prevede interzicerea vânatului. Nicio ţară europerană nu a interzis vânatul, s-a găsit Moldova cea mai deşteaptă ţară. Într-adevăr, păsările de baltă trebuie protejate, mai ales în perioada de migraţie. În prezent, în apropierea râurilor Nistru şi Prut vânatul este interzis, dar noi credem că în iazurile, bălţile din ţară vânătoarea poate fi deschisă. Ministerul susţine că numărul unor specii este mic. Este de neînţeles de ce la categoria interzise spre vânătoare au fost raportate lişiţa şi găinuşa de baltă, când, de fapt, numărul lor creşte pe an ce trece”, afirmă Oleg Ciocoi. El mai spune că vânătorii sunt cei mai interesaţi în a păstra natura, întucât doar aşa aceştia îşi vor putea practica hobby-ul. 

Consecinţele interzicerii vânatului

Vânătorii spun că interdicţia vânatului duce la o serie de consecinţe negative precum extinderea braconajului, creşterea numărului de prădători şi atacurilor asupra animalelor domestice, a gospodăriilor. „Am fost sunaţi de primari care se plângeau că în sat vin tot mai multe vulpi care le atacă păsările din curte”, spune Oleg Ciocoi. Totodată, Andrei Munteanu, profesor la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe, susţine că cu cât va fi mai divers arealul de vânătoare, cu atât va scădea numărul atacului asupra unei singure specii. „Sunt unii vânători care vânează doar gâşte, alţii - doar iepuri. Dacă se interzice vânatul unei specii, atunci toţi vor începe să vâneze o altă specie şi numărul exemplarelor va scădea”, explică profesorul. 

   

„Proiectul e la o etapă verde. Nu merită atâta mediatizare”

Viceministrul Mediului Lazăr Chirică a declarat pentru Adevărul Moldova că proiectul hotărârii de Guvern se află la o etapă de început şi conţine simple propuneri. „Nu e nicio decizie finală, suntem la etapa de primire a avizelor, o etapă foarte verde. Nu cred că merită atâta mediatizare. Nu ştiu de ce colegii au vrut să ne atace pe noi. S-au hazardat prea devreme. Noi am venit cu propuneri şi le discutăm, nu înseamnă că de mâine intră în vigoare. Propunerile sunt bazate pe conceptul adoptat de Parlament în anul 1997.  Acolo se spune că vânatul la iepuri se permite doar dacă numărul lor este de peste 100.000. Eu nu sunt convins că astăzi avem în Republica Moldova 73.000 de iepuri. Dar dacă este aşa, putem să-i ucidem? Noi suntem deschişi să discutăm cu toată lumea. Aşteptăm avizul Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor”, a declarat viceministrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite