Valentina Naforniţa: „ Dacă vocea mea va ajuta un copil să rămână în familie, atunci o voi face şi acum, şi pe viitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia CCF Moldova (Copil, Comunitate, Familie), patronată de celebra soprană Valentina Naforniţa, şi-a celebrat cei 10 ani de activitate, timp în care a salvat sute de copii de la viaţa în orfelinate, le-a împlinit visele şi le-a readus zâmbetele pe buze.

„Gala Generozităţii“ a reunit duminică, la Palatul Republicii,  diplomaţi, politicieni, jurnalişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile. Evenimentul a fost pentru CCF Moldova un prilej de a face un bilanţ, dar şi pentru a vorbi despre planurile de viitor. În cei 10 ani de activitate,  organizaţia a reuşit să închidă cinci internate, să întoarcă în familie peste de 600 copii, să susţină familii, pentru a preveni separarea a peste 800 copii, să dezvolte 113 servicii de tip familie şi să instruiască peste 2.000 de specialişti în domeniul protecţiei copilului şi educaţional.

„Reforma sistemului de protecţie a copilului implică sarcini multiple şi acţiuni complexe. În internate sunt foarte mulţi copii şi atunci statul are nevoie de ajutor din partea ONG-urilor. CCF Moldova şi HHC (Hope and Homes for Children) Marea Britanie au format un parteneriat anume pentru acest lucru – pentru a aduce copiii înapoi în familiile lor sau pentru ai ajuta să rămână în familii“, a declarat Liliana Rotaru, preşedinta CCF Moldova.

image

„Când m-am alăturat misiunii CCF Moldova, am declarat că de departe pot fi cu gândul la copiii din ţara mea. Dacă vocea mea va ajuta un copil să rămână alături de familie, atunci o voi face şi acum, şi pe viitor. Susţin cu convingere modelul promovat şi implementat de CCF Moldova şi HHC de înlocuire treptată a îngrijirii în orfelinate, case de copii şi internate cu îngrijirea în familie. Eu sunt aici pentru a face ce pot mai bine, ei cu sprijinul nostru vor face în continuare ce ştiu mai bine implicând profesionalism şi abnegaţie’’, a spus patroana CCF Moldova, Valentina Naforniţa.

image

O experienţă remarcabilă a fost relatată de fondatorul Hope and Homes for Children Marea Britanie, organizaţie care activează de 20 de ani în Europa Centrală şi de Est şi Africa. Mark Cook a părăsit armata în 1993, după experienţa trăită în războiul din Balcani, când a fost comandant al contingentului britanic din cadrul Naţiunilor Unite. El şi soţia lui, Caroline, au pus bazele Hope and Homes for Children în 1994 pentru a oferi case orfanilor de război sau celor rămaşi fără părinţi în urma dezastrelor. Ideea lor iniţială a fost de a repara sau construi orfelinate pentru a le oferi siguranţă acestor copii, dar au realizat curând că aceştia aveau nevoie de dragostea unei familii adevărate, mai mult decât orice. Şi de aici misiunea Hope and Homes for Children a pornit calea de a oferi speranţă celor mai săraci copii din lume - celor orfani, abandonaţi sau vulnerabili - ajutându-i să crească în familii şi în siguranţa unui cămin, astfel încât să îşi poată atinge pe deplin potenţialul.

Emoţia evenimentului a fost subliniată de piesele „O mio babbino caro“ de Puccini şi romanţa „Apele primăverei“ de Rahmaninof, interpretate de soprana Valentina Naforniţa.

Anul trecut, asociaţia CCF Moldova a răsplătită pentru eforturile sale cu prestigiosul Premiu al Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite