Un grup de părinţi cere anularea procesului educaţional online în R. Moldova: În timp ce şcolile se închid, rămân deschise bisericile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol Sursa AP
FOTO simbol Sursa AP

Un grup de părinţi cere anularea de urgenţă a învăţământului la distanţă şi revenirea la procesul educaţional în clase, transmite IPN.

Părinţii au adresat o petiţie preşedintelui Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică, prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, dar şi avocatului copilului, Maia Bănărescu, în care menţionează că „transferarea studiilor în regim online, poate fi realizată doar dacă toţi elevii şi profesorii vor fi asiguraţi cu tehnică de calcul, iar părinţii vor fi asiguraţi cu indemnizaţii. Realizarea studiilor în regim online, fără crearea condiţiilor necesare acestui proces, reprezintă, de fapt, lipsă de responsabilitate şi mimarea realizării procesului educaţional”, se arată în plângerea părinţilor.

Semnatarii petiţiei, membri ai Asociaţiei Obşteşti „Părinţi solidari”, atenţionează că, în timp ce şcolile se închid, rămân deschise bisericile, localurile de alimentaţie publică, barurile, pieţele şi alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta peste 60 ani, care şi reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19.

„Dacă facem referinţă la datele statistice, anume în categoria de vârstă 60+, în perioada 15 – 26 februarie 2021, s-au înregistrat 4.073 cazuri, ce constituie 32 % din numărul total de cazuri de COVID-19, dar şi circa 79 % din cazurile de deces (3.097 persoane) de la începutul pandemiei. În categoria de vârstă a elevilor (10-20 ani) în aceeaşi perioadă a lunii februarie 2021 au fost înregistrate doar 591 cazuri, ce constituie 4,6 % din numărul total de cazuri de COVID-19 pentru perioada menţionată, iar de la începutul pandemiei au fost înregistrate 2 cazuri de deces”, precizează părinţii petiţionari. Ei consideră iraţionale, ineficiente, neargumentate şi discriminatorii prevederile hotărârii CNESP din 26 februarie.

Părinţii semnalează că „autorităţile Republicii Moldova, timp de un an pandemic, nu au întreprins nimic pentru a asigura condiţii pentru realizarea unui proces calitativ şi accesibil de învăţământ la distanţă, astfel: elevii nu au fost asiguraţi cu echipamente, care le permit accesul calitativ la învăţământul online, aceste cheltuieli fiind considerabile sau chiar imposibile pentru un număr mare de familii. Profesorii au fost asiguraţi doar parţial cu tehnică de calcul pentru a putea organiza învăţământul la distanţă. Părinţii nu beneficiază de condiţii de muncă adaptate la realităţile pandemice şi realizarea procesului educaţional la distanţă (muncă la distanţă, regim flexibil, concedii suplimentare şi îndemnizaţii pentru perioada învăţământului la distanţă etc.)”.

CNESP a decis la 26 februarie ca în perioada 1-15 martie procesul educaţional se va desfăşura în regim online, în cadrul instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior, în instituţiile publice şi private.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite