Copii umiliţi de părinţi. Povestea băiatului ascuns în beci de tatăl său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile publice locale trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi implicare atunci când cunosc cazuri de violenţă ale părinţilor asupra copiilor. Faptele care pun în pericol viaţa copiilor nu trebuie rezolvate la nivel verbal, în speranţa că părinţii îşi vor schimba tacticile educaţionale, ci trebuie să se procedeze conform legii.

Deseori însă, actorii sociali nu îşi revendică responsabilitatea faţă de aceste cazuri, atunci când trebuie să intervină prompt.

Într-un sat din raionul Floreşti un bărbat şi-a bătut fiul până la sânge. Mama copilului este plecată la Moscova şi va reveni peste o lună. Cazul a fost descoperit de directoarea gimnaziului din localitatea vecină, unde băiatul îşi face studiile în clasa a doua.

Tatăl, acoperit de copil

„Ion (numele e schimbat pentru a-i proteja identitatea) nu a venit la şcoală vreo două zile. Diriginta băiatului, care locuieşte în apropiere, îmi spune că Ion este bătut de tata. Am trimis-o pe învăţătoare la dânsul acasă să clarifice situaţia. Diriginta s-a speriat în ce stare l-a găsit - negru pe faţă şi ochii însângeraţi. Tatăl a explicat că băiatul s-a lovit, dar nu e bătut”, explică directoarea.

Peste două zile, Ion şi-a făcut apariţia la şcoală. La început, el nu a recunoscut faptul că a fost bătut de tatăl său, motivând că a căzut jos. „I-am rugat pe colegii lui Ion să-l ispitească. Apoi, aceştia mi-au spus că l-a bătut tatăl său şi că l-ar fi ameninţat că dacă divulgă o să fie mai rău. Am rugat-o încă o dată pe dirigintă să discute cu tatăl elevului. Între timp, am sunat la asistentul social şi la poliţistul de sector să o însoţească pe învăţătoare”, povesteşte managerul.

Ascuns în beci

Ca să nu dea prea multe explicaţii şi să scape de „interogatoriul” actorilor sociali, bărbatul şi-a ascuns fiul în beci, explicându-le că Ion încă nu a venit de la şcoală. „A început să strige că e copilul lui, face ce vrea cu el şi să nu ne băgăm nasul unde nu ne fierbe oala. Învăţătoarea s-a întors speriată. A doua zi, am plecat şi eu împreună cu ea la tatăl elevului. Desigur, am avut parte de aceeaşi discuţie agresivă. Am înţeles că noaptea l-a bătut din nou pe băiat cu pumnii pe sub coaste ca să nu se mai vadă loviturile”, spune directoarea.

Directoarea nu a cedat, iar a doua zi a comunicat cazul la Comisariatul de Poliţie Floreşti. „Nu ştim de ce poliţistul din satul băiatului nu a înregistrat cazul, pentru că, din câte îmi explica comisarul, e unul destul de grav. Comisarul s-a implicat foarte bine”, spune managerul, care a urmat toate procedurile legale, completând fişa de sesizare şi anunţând autorităţile locale.

Protecţie asigurată prin vizite frecvente

Din spusele asistentei sociale, Stela Bruma, băiatul locuieşte în continuare alături de tatăl agresor. Protecţia este asigurată prin vizitele aproape zilnice la domiciliul victimei. „Aproape în fiecare zi mă duc să văd ce face băiatul. Sincer, tatăl lui s-a mai liniştit. Uneori mai telefonez diriginta, care locuieşte în preajmă să-l viziteze. Am vrut să-l plasăm în alt mediu, unul prietenos copilului, dar de unde? Bunica micuţului consumă alcool, iar alte rude nu are”, explică Bruma, care nu a anunţat Direcţia raională asistenţa socială pentru că nu a găsit de cuviinţă.

Primarul localităţii a specificat că s-au organizat şedinţe în care s-au întrunit membrii comisiei pentru protecţia drepturilor copilului ca să ia măsurile necesare. „Noi nu putem să-l lipsim pe tată de drepturi părinteşti până se propunţă instanţa judecătorească. Sincer, ne confruntăm pentru prima dată cu un astfel de caz. Am efectuat mai multe vizite la domiciliul agresorului, inclusiv i-am ordonat asistentei sociale să monitorizeze cazul non-stop”, oftează primarul.

Cinci ani de închisoare

Pe cazul dat, oamenii legii au pornit o cauză penală în baza articolului 201 prim al Codului Penal, care prevede că violenţa în familie, adică acţiunea sau inacţiunea intenţionată, manifestată fizic sau verbal, comisă de un membru al familiei asupra unui alt membru al familiei, care a provocat suferinţă fizică, soldată cu vătămarea uşoară a integrităţii corporale sau a sănătăţii, suferinţă psihică ori prejudiciu material sau moral, se pedepseşte cu muncă neremunerată în folosul comunităţii sau cu închisoare de până la cinci ani.

„Am reacţionat îndată ce a parvenit la noi informaţia. Copilul a fost dus la medicul legist, unde expertiza medico-legală demonstrează că băiatul a fost lovit cu pumnii. La moment, se acumulează probele necesare pentru a trimite cazul în instanţa de judecată. A mai rămas să interogăm astăzi (29 decembrie) copilul. Ordonanţa de protecţie nu a fost emisă, deoarece nu avem unde plasa copilul”, a declarat şeful comisariatului de poliţie Floreşti, Valeriu Cârţâc.

Mai multă implicare din partea primarilor

Cezar Gavriliuc, directorul Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) afirmă că, atunci când există pericol iminent pentru viaţa şi sănătatea copilului, autoritatea tutelară, care este primarul, şi nu asistentul social sau poliţistul, trebuie să ia o decizie şi să scoată copilul din acel mediu imediat.

„Dacă nu există servicii pentru astfel de situaţii şi copilul nu are rude unde să fie plasat, se adresează la Direcţia asistenţă socială raională, care trebuie să găsească o soluţie: fie îl duce la un centru de plasament temporar, fie - în familia unui asistent parental profesionist sau în cel mai rău caz într-o şcoală-internat până se găseşte o soluţie. Primarii mai au o pârghie - ordonanţa de protecţie, care o solicită de la judecătorie, dar asta ar însemna să-l scoată sau pe tată, sau pe copil din acel mediu familial”, a subliniat Gavriliuc.

Legea 140, necunoscută de primari

Chiar dacă tatăl nu-l mai bate pe Ion, acest mediu rămâne periculos pentru copil - el stă permanent cu frica în sân, pentru că în orice moment ar putea primi un pumn, zice directorul CIDDC. „Actorii sociali trebuie să raporteze cazurile de violenţă, chiar dacă nimeni nu a depus o plângere, deoarece copilul nu poate să facă acest lucru de unul singur. Pentru dânsul trebuie să depună cerere primarul, dacă părinţii sunt aşa cum sunt. Primarul acţionează în numele copilului, deoarece este autoritatea care are grijă de cetăţenii satului, în special de cei care nu se pot reprezenta singuri. Acelaşi lucru trebuie să-l facă procurorul. Cu părere de rău, mulţi primari nu cunosc Legea 140, care protejează victimele violenţei în familie. Primarul are toate pârghiile ca să soluţioneze cazurile de violenţă”, a opinat Cezar Gavriliuc.

Ruslan Ştirbu, procuror Floreşti:

„Cazul este în urmărire penală, la anchetator. S-au audiat martorii, s-a efectuat expertiza medico-legală a copilului. Urmează să audiem băiatul în condiţiile articolului 130 prim din Codul de Procedură Penală. Apoi, cauza penală va fi remisă în instanţa de judecată pentru examinare în fond. Bărbatul riscă amendă, muncă neremunerată sau închisoare. Dacă îşi va recunoaşte vina, i se va reduce din pedeapsă. Totodată, nu l-am arestat pentru că el e singur acasă şi are grijă de doi copii. Cazuri de violenţă de acest gen nu am avut.
Cezar Gavriliuc: „Copiii nu trebuie lăsaţi în familie, dacă aceasta este periculoasă pentru el. Interesele copiilor sunt primordiale”
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite