Transnistrenii se tem că Saakaşvili le va închide contrabanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Viaţa în menghină” este titlul unui reportaj redactat de kommersant.ru despre viaţa din Transnistria. Reporterul kommersant a reuşit să discute cu mai mulţi reprezentanţi ai business-ului din Transnistria care spun că ultima şansă a acestora, după închiderea punctelor de trecere dintre regiunea separatistă şi Ucraina, ar fi contrabanda.

„Înainte, pentru a trece graniţa timp de 40 de minute, trebuia să te trezeşti la 4 dimineaţa, pentru a reuşi până la 5 dimineaţa, altfel puteai să stai la coadă 5-6 ore. Acum e pustiu”, spune Constantin, posesorul unui depozit angro, despre punctul de trecere Platonovo, dintre Ucraina şi Transnistria. Acesta a fost nevoie să renunţe la un anumit grup de mărfuri. „Am fost nevoiţi să scoatem ţigările şi alcoolul. Este imposibil să treci ceva normal peste graniţă. În depozite stă mazărea încă de anul trecut, deşi a început strângerea recoltei de anul acesta. Merele înainte le strângeam la răsăritul soarelui. Veneau tirurile, le încărcam şi ele plecau imediat spre Rusia. Acum totul e mort”, povesteşte omul de afaceri.

Poate contrabandiştii vor găsi alte canale

Ucraina a închis ieşirile oficiale şi Chişinăul a înăsprit cerinţele faţă de Transnistria. „Aţi auzit despre scrisorile, pe care fiscul moldovean le-a expediat pe adresele a 200 de companii mari de la noi?”, a întrebat Dmitri, un furnizor de electrocasnice. „Ei au primit de la Ucraina toate datele privind tranzacţiile din ultimii ani şi acum ne acuză de contrabandă şi ne cere să plătim impozite şi taxe. Ne ameninţă cu Interpolul şi cu urmăriri penale. Au început să vorbească altfel cu noi, impertinent”. Dmitri este posesorul a unui paşaport moldovenesc, el nici nu prea a călătorit în Rusia, deorece nu a avut necesitatea, iar în Ucraina avea câteva afaceri pe care le administra de la depărtare. Acum îşi fărâmă capul ce să facă mai departe. „Cred că ne vom descurca cumva. Poate contrabandiştii vor găsi alte canale. Mai greu le va fi companiilor mari. Acestea deja ne roagă pe noi să le vindem produsele prin canalele noastre, iarăşi ca în anii 1990, cer ajutorul contrabandiştilor, pentru a scoate marfa de aici”, zice Dmitri. Însă schemele din anii 1990 nu mai funcţionează, pentru că Ucraina nu permite. Moldova a încercat să introducă o blocadă economică în 2006-2007, însă atunci Transnistria a fost salvată de Kiev.

Acum totul este diferit. După numirea lui Mihail Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa, Tiraspolul crede că viaţa se va înrăutăţi de tot. Fostul preşedinte georgian este anti-eroul numărul unu. Despre el se vprbeşte la orice masă. Politicienii, oamenii de afacere, contrabandiştii ghicesc cât se va mai afla el la putere, dacă există şanse să te înţelegi cu el sau poate trebuie de aşteptat până va fi omorât.    

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite