Au fost îngheţate conturile bancare ale Liceului „Lucian Blaga“ de la Tiraspol. Presiunile din partea rmn, discutate la Ministerul Educaţiei

Au fost îngheţate conturile bancare ale Liceului „Lucian Blaga“ de la Tiraspol. Presiunile din partea rmn, discutate la Ministerul Educaţiei

Directorii şcolilor cu predare în limba română din Transnistria au discutat problemele lor cu Ministerul Educaţiei FOTO: edu.gov.md

Oficialii de la Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii Biroului pentru reintegrare s-au întâlnit astăzi cu directorii celor opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Anterior, instituţiile au suferit nenumărate presiuni din partea structurilor de la Tiraspol, iar din decembrie şcolile au fost impuse să plătească impotize şi în rmn.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorii şi administraţia Ministerului Educaţiei au discutat presiunile la care sunt supuşi elevii, părinţii, cadrele didactice şi administraţia şcolilor, precum şi alte piedici puse de aşa-zisele autorităţi transnistrene. S-a menţionat că ultima, din şirul recentelor provocări ale Tiraspolului, a constituit-o îngheţarea conturilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga“ din oraşul Tiraspol, fapt ce poate duce la blocarea activităţii acestei instituţii.

„Conturile bancare ale şcolii au fost îngheţare la începutul acestui an, iar noi practic nu ne putem achita facturile. Deşi avem momentan şi apă, şi lumină, şi încălzire termică, la sfârşit de lună nu vom putea plăti consumul, chiar dacă avem bani. Iar astăzi chiar Fiscul mi-a trimis un fax în care mi-a scris că dacă nu voi achita toate impozitele în trei luni şcoala noastră riscă să fie lichidată. Maia Sandu ne înţelege, ne-a promis că ne va fi alături şi că această presiune este una pur politică“, ne-a povestit directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga“ de la Tiraspol, Ion Iovcev. „Înainte de a veni la Chişinău, elevii mi-au spus să-i rog pe cei de la Ministerul Educaţiei să nu ne închidă şcoala. Copiii nu sunt de vină“, regretă situaţia creată Ion Iovcev.

Ministerul Educaţiei şi Biroul pentru reintegrare au subliniat inadmisibilitatea exercitării presiunilor asupra acestor instituţii de învăţământ. Totodată, a fost reiterată poziţia că problemele stringente referitoare la şcolile moldoveneşti trebuie să fie puse în discuţie în cadrul formatelor existente de negocieri, inclusiv în cadrul Grupului sectorial de lucru pentru educaţie.

Amintim că anterior miliţienii şi KGB-iştii transnistreni au dat buzna la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“, iar în decembrie 2013 şcolile cu predare în limba română din strânga Nistrului au fost impuse să achite impozite în rmn.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: