Tânăr lăsat să moară pe patul de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 33 de ani din Varniţa a murit cu zile, după ce medicii au refuzat să-l conecteze la aparatele de rinichi artificial. Doctorii susţin că tânărul „nu avea perspectivă". În culmea disperării, mama victimei vrea să-i dea în judecată pe cei care, consideră ea, se fac vinovaţi de moartea fiului.

Eugen Palii, originar din Varniţa, a ajuns la Spitalul raional din Anenii Noi, în stare gravă. A fost internat la 20 decembrie şi timp de două săptămâni s-a luptat singur cu moartea. „Chiar dacă au recunoscut că are insuficienţă renală şi unicul lucru care l-ar fi putut salva este dializa, medicii nu l-au conectat la rinichii artificiali", povesteşte Ana Palii, care şi-a îngropat ieri feciorul.


În momentul în care starea băiatului s-a agravat, femeia a insistat să fie dus cu maşina Aviaţiei Sanitare la Spitalul Republican din Chişinău.

„MĂMICĂ, NU MAI POT SĂ TRĂIESC CU ATÂTA DURERE"


„M-am pus în genunchi în faţa medicilor, vă rog, ajutaţi-mi copilaşul. Adjunctul medicului şef din Anenii Noi mi-a spus să nu umblu atâta „că băiatul nu are perspectivă. Nu ai cum să-i pui alţi rinichi", spune îndurerată mama lui Eugen. Femeia mărturiseşte că a ştiut de la alţi pacienţi de pe hol că medicii aşteaptă şpagă, însă fiind o simplă infirmieră, nu a avut bani să-i plătească pe doctori.

Printre lacrimi, Ana Palii îşi aminteşte ultimele cuvinte ale fiului ei: „Mămică, nu mai pot să trăiesc cu atâta durere, dar am să lupt cât am să pot. E clar că cei care au bani, au salvare, dar eu n-am dreptul la viaţă pentru că sunt sărac".


Tânărul, care şi-a făcut studiile în România, era misionar la o biserică din Anenii Noi. Pentru că era nevăzător şi nu avea o mână, nu putea munci, însă îi ajuta cu sfaturi pe săteni. A fost diagosticat cu diabet la vârsta de şapte ani, iar când a mai crescut, mergea periodic la tratament la Spitalul Republican. Deşi avea insuficienţă renală, băiatul nu a fost conectat vreodată la aparatul de rinichi artificial pentru că i s-a spus că nu este loc.


„N-ARE PERSPECTIVĂ, DECI LASĂ SĂ MOARĂ"

Şefii de la Spitalul din Anenii Noi neagă acuzaţiile mamei şi spun că în cazul lui Eugen nu au mai putut face nimic. „Acestui pacient îi era contraindicată dializa. Starea lui era gravă, iar funcţiile tuturor organelor erau aproape de finiş. Sunt asemenea momente în care doctorii nu mai au ce face", spune Valeriu Ghiorghian, adjunctul medicului şef de la Spitalul din Anenii Noi.
Şefa secţiei de endocrinologie de la Spitalul Republican, Natalia Gaibu, nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia, fiind plecată în vacanţă.


Veronica Volcov, reprezentantă a Asociaţiei Diabeticilor, spune că dializa este o şansă reală pentru oamenii care suferă de diabet. „Există diabetici care trăiesc şi zece ani, deşi se credea că starea lor era aproape de finiş", afirmă Volcov.

Citeşte şi:

Condamnaţi la dializă, bolnavii mor cu zile

Transplantul, amânat pentru încă un an

Lupta pentru supravieţuire

Cele şapte centre de dializă din ţară asigură tratamentul doar pentru jumătate dintre cei 800 de bolnavi de insuficienţă renală. Restul pacienţilor îşi duc traiul de pe-o zi pe alta, aşteptând luni întregi să capete un loc pe listă la „aparatul vieţii". Potrivit pacienţilor, un loc la dializă costă cel puţin 3.000 de euro, bani care ajung în buzunarele medicilor. Din cele şapte centre de dializă din ţară, patru se află în Chişinău şi câte unul la Bălţi, Cahul şi Comrat, iar în 2011 urmează să fie deschise două secţii noi, la Drochia şi Ungheni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite