Tabăra DOR lansează a doua ediţie. 100 de tineri din diasporă sunt aşteptaţi să revină acasă

Tabăra DOR lansează a doua ediţie. 100 de tineri din diasporă sunt aşteptaţi să revină acasă

Participanţii primei ediţii au avut o întrevedere cu premierul Iurie Leancă FOTO: dor.md

Cea de-a doua ediţie a taberei de vară „Diaspora. Origini. Revenire“ (DOR) va primi de această dată 100 de participanţi sau de cinci ori mai mulţi tineri faţă de anul trecut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a lansat astăzi tabăra de vară DOR 2014, destinată copiilor din familii moldoveneşti stabilite peste hotarele ţării.

De această dată, proiectul este destinat pentru 80 de tineri din diasporă şi 20 de tineri din Republica Moldova, care, în perioada 21-27 august,  vor reveni pe plaiurile natale pentru a-şi cunoaşte mai bine limba, istoria şi tradiţiile.

Participanţii urmează a fi aleşi în urma unui concurs. Se va ţine cont de vârsta cuprinsă între 12-17 ani, capacitatea de comunicare în limba română (nivel de bază conversaţie şi nivel mediu de înţelegere), starea sănătăţii (dovedită prin declaraţia în scris a părinţilor), spiritul activ, motivat şi creativ. În plus, pentru a fi selectat, candidatul vor trebui realizeze o acţiune de promovare a Moldovei în comunitatea în care trăieşte.

De asemenea, ei vor achita taxa de participare de 100 de euro şi biletul tur-retur. În cadrul programului va fi oferit un număr limitat de burse, care vor acoperi cheltuielile de transport şi taxa de participare, acordate participanţilor care provin din familii vulnerabile atât din ţară, cât şi de peste hotare.

Termenul limită de depunere a dosarelor este 1 martie 2014.

Tabăra DOR: Viitorul naţiunii creşte departe de casă. „De multe ori mă întreb ce înseamnă «a fi moldovean» şi încă nu am găsit un răspuns“

„Este un proiect cu o intensitatea emoţională maximă, unii părinţii ne-au mărturisit că odraslele lor s-au schimbat ca personalităţi, sunt mai comunicativi şi mai deschişi. În 2014 avem mai mulţi participanţi, mai multe activităţi, suport din bugetul de stat, dar şi mai mult entuziasm. Vrem aă investim ca aceşti copii să cunoască cât mai multe despre ţara lor, să vorbească mai bine şi să plece cu dorinţa de a reveni acasă “, a declarat Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.

Cătălin Danu din Portugalia, tânărul de 15 ani care a participat la prima ediţie DOR, spune că ţine legătura cu cei pe care i-a cunoscut în tabără. „Cu prietenii din Portugalia ne-am întâlnit în acest weekend la un concert de colinde. Am creat un grup pe skype, vorbim pe facebook, o să încerc să particip şi în această vară“, a mărturisit băiatul într-o intervenţie on-line în timpul lansării.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: