Sute de chişinăuieni sunt nevoiţi să vândă în stradă lucrurile personale vechi pentru a supravieţui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care trăiesc la limita sărăciei îşi vând pe marginea drumului lucruri personale, vechi, ca să-şi poată cumpăra o bucată de pâine. Majoritatea dintre vânzătorii de vechituri sunt bătrâni, pensia cărora nu le ajunge nici măcar să plătească serviciile comunale.

Citeşte şi:

Dezvăluirile unui medic basarabean stabilit la Botoşani:" În Moldova eram plătit cu dulceaţă şi cărbuni!"

Cumpărătorii de la pieţele de vechituri sunt la fel de săraci ca şi vânzătorii. Ei sunt foarte fericiţi atunci când comerciantul lasă din preţ, chiar şi nişte bănuţi. „Nu-mi permit să cumpăr lucruri noi", a spus Vasile Lungu, un pensionar care vroia să-şi ia o perecehe de ciorapi de lână de la piaţa improvizată pe trotuar, aflată lângă Policlinica numărul trei din sectorul Râşcani din Capitală.

„În zilele norocoase câştig maxim 50 de lei. Marţea trecută soţul meu a făcut doar trei lei. A venit acasă plângând", a spus cu tristeţe Galina Ghimpu, vânzătoare. Femeia mi-a arătat o farfurie din lut pe care a cumpărat-o cu mulţi ani în urmă din Kazahstan, îngrijind acolo o turmă de oi.

„Îmi pare rău s-o vând, dar n-am cu ce plăti serviciile comunale", a zis femeia scoţând din buzunar un teanc de facturi. Pe trotuar, vânzătoarea aranjase o sticlă ornamentată pe care a găsit-o în stradă, o cană pe care a primit-o în dar la aniversarea a 40 de ani, haine, jucării vechi şi o pompă pentru clismă. „N-am folosit-o niciodată", se justifică Galina Ghimpu.

Georgeta Levaşova are 72 de ani. Chiar dacă afară erau - 10 grade Celsius, bătrâna a ieşit în stradă să vândă instrumetele de lucru ale soţului său decedat: şuruburi, chei folosite la reparaţia maşinilor, foarfece. „Am o pensie de 600 de lei. Nu ţin minte de când nu am mâncat o bucată de carne", s-a plâns pensionara.

Printre vânzătorii de vechituri am întâlnit-o şi pe Vera Chistruga, de 75 de ani. Femeia a scos la vânzare două peruci, pe care le-a purtat în tinereţe, o fustă cumpărată cu cinci ani în urmă, dar pe care nu a îmbrăcat-o niciodată, un ceas cu cuc şi nişte haine vechi. Majoritatea obiectelor vândute acolocostă între 2 şi 50 lei. Cu toate acestea, trecătorii nu se înghesuie să le cumpere.

IMAGINEA
ORAŞULUI PĂTATĂ

Pentru a contracara comerţul stradal neautorizat, autorităţile municipale au amenajat pieţe specializate. Viceprimarul capitlei, Mihai Furtună, a spus pentru „Adevărul" că municipalitatea va intensifica acţiunile de contracarare a acestui fenomen. „Pieţele de vechituri strică imaginea oraşului", a adăugat Mihai Furtună.

Un grup de vânzători din piaţa improvizată lângă Gara din Chişinău au fost miercuri la pretorul sectorului Centru, Vladimir Şarban, şi l-au rugat să le permită să vândă în continuare pe strada Tiraspol. Municipalitatea a amenajat pentru aceştia o piaţă în spatele Gării, dar acolo, spun comercianţii, sunt foarte puţini cumpărători. Pretorul le-a promis să-i mai lase o lună. Din primăvară însă toţi comercianţii vor trebui să se mute din stradă în pieţe. ;

"Comercianţii trebuie să vândă în pieţe autorizate unde sunt locuri gratuite special pentru săraci.
Mihai Furtună, Viceprimar al Capitalei

VECHITURI PERICULOASE
În Republica Moldova este interzisă prin lege comercializarea jucăriilor şi hainelor vechi pentru copiii mai mici de trei ani. „Vânzarea vechiturilor se permite doar în magazine şi pieţe autorizate şi nu înainte de a fi testate de «Sanepid»", a spus Irina Grigorescu, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău. „Există toate şansele ca aceste obiecte să fie infectate", a spus Irina Grigorescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite