Studiu: Sărăcia îi împiedică pe moldoveni să aibă o dietă sănătoasă

Studiu: Sărăcia îi împiedică pe moldoveni să aibă o dietă sănătoasă

Autorul studiului „Securitatea alimentară prin prisma unui sistem informaţional comun”, Iurie Gotişan, a prezentat joi,18 august, un studiu care arată că o eventuală criză alimentară în Moldova ar ţine de probleme cauzate de sărăcie si nu de lipsa fizică de alimente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Indicele securităţii alimentare în Republica Moldova este apreciat la nivel internaţional cu un punctaj de 60.4 din 100. 
În timp ce în SUA şi Singapore punctajul e de 89, iar statul vecin, România 63.3 şi Ucraina 58 de puncte.

Conform studiului, în Moldova cheltuielile pentru procurarea produselor alimentare sunt mari. Acestea alcătuiesc 40% din veniturile populaţiei. În UE proporţia e de 15%. Gotişan subliniază faptul că în ţara noastră produsele alimentare se comercializează în locuri neadecvate şi nu sunt supuse controlului calităţii.

Studiul recomandă atragerea investiţiilor în domeniul producerii şi prelucrării produselor agroalimentare, în renovarea infrastructuri de producere şi păstrare, în elaborarea şi promovarea unor politici sociale adecvate.

La prezentarea studiului a participat şi viceministrul agriculturii, Veaceslav Cernat, care a spus că  aspectele abordate în cercetare constituie o preocupare şi a specialiştilor ministerului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările