Studiu: Multe produse lactate comercializate în Moldova conţin grăsimi vegetale peste normă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Un studiu arată că într-un număr semnificativ de produse lactate comercializate în Republica Moldova grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de alte origini, transmite IPN cu referire la Logos-Press.

Studiul, iniţiat de Fundaţia Est-Europeană şi efectuat în laboratoarele Centrului de Metrologie Aplicată şi Certificare, a analizat 126 de mostre de produse lactate autohtone, dar şi de import. Mostrele provin din magazine de diferit format, de la chioşcuri de firmă, până la supermarketuri. Pentru studiu s-au selectat preponderent produse cu un conţinut ridicat de grăsimi. 

O pătrime din mostre – care au inclus produse precum: untul, smântâna, caşcavalurile şi brânzeturile – au picat testul. Conform normelor în vigoare, grăsimile de origine ne-lactată nu trebuie să depăşească 5% din totalul de grăsimi conţinute în produsul lactat respectiv.

„Deţinătorul de record”, potrivit studiului, este liderul pieţei produselor lactate – JLC: în majoritatea mostrelor acestei mărci grăsimile de origine vegetală au depăşit cu mult norma. În brânza de vaci de 6% „De casă JLC”, conţinutul de grăsimi vegetale a atins 95,8%. În brânza de vaci granulată de 5% „Făguraş”, cifra a constuit 93,2%. În brânza „Grăuncior” grăsimile de origine străină au constituit 89,31%, iar în produsul „Gingăşie” – 89%.

Rezultatele de laborator pot fi văzute aici (PDF).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite