Studiu: Moldovenii nu ar pleca la muncă peste hotare dacă ar avea un salariu de 12.600 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul mediu pentru care un cetăţean ar rămâne în ţară să muncească ar fi de 12.600 de lei. În 2018, salariul mediu acceptat este cu 2.700 de lei mai mare faţă de anul trecut, când acesta era de 9.900 de lei. Datele se conţin într-un studiu realizat de către CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul, transmite IPN.

Potrivit studiului, creşterea aşteptărilor salariale este de 27%, cea ce este mai mult decât creşterea nominală a salariului în Moldova. Majorarea decalajului dintre salariul acceptat pentru a rămâne în Republica Moldova şi salariul real plătit arată că intenţia de migraţie pentru a soluţiona problemele financiare rămâne o preferinţă pentru cetăţenii moldoveni.

Studiul relevă o scădere semnificativă a celor care sunt de acord cu o remunerare de până la 10 mii de lei şi o creştere pronunţată a celor care consideră că salariul decent trebuie să fie de 15 mii de lei şi mai mult. Fiind întrebaţi dacă în ultimele 12 luni angajatorul le-a mărit salariul, puţin peste 70% au declarat că nu, iar aproape 25% au declarat că da.

Întrebaţi ce măsură pensia sau salariul primit poate acoperi strictul necesar pentru consum într-o gospodărie, aproape 80% au spus că deloc nu le este îndeajuns salariul, iar 84% ­ pensia. La întrebarea cât de mulţumiţi sunt de salariul sau venitul pe care îl au, 35,4% dintre cei intervievaţi au spus că nu sunt deloc mulţumiţi, 46,7 ­ mai degrabă nemulţumiţi şi doar 15% au răspuns că sunt mai degrabă mulţumiţi.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1042 de persoane, în perioada 29 iunie – 9 iulie. Marja de eroare este de plus-minus 2,8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite