Specialităţile cele mai solicitate pe piaţa muncii au cele mai mici taxe de studii şi rămân neacoperite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesori, ingineri, funcţionari publici, statisticieni, agronomi sunt specialiştii de care ţara noastră are nevoie, numai că puţini candidaţi îşi depun actele la aceste facultăţi, în ciuda faptului că toate figurează într-un top al celor mai mici taxe de studii.

Sute de tineri au făcut ieri cozi la uşile instituţiilor de învăţământ, în prima zi de admitere. Absolvenţii speră că primii veniţi vor fi şi primii acceptaţi în facultăţi. „De la ora şapte dimineaţa sunt aici şi am fost al 70-lea la număr“, spune Ion Imihteev, din Coşniţa, raionul Dubăsari, care aştepta să depună actele la Universitatea de Medicină. Tânărul, cu media de 9.10, ne spune că ar dori să devină chirurg.

Taxele încep de la 3.000 de lei

Ca în fiecare an, tinerii s-au orientat spre facultăţile la modă: drept, economie, stomatologie, arhitectură, design, chiar dacă pe piaţă există inflaţie de asemenea specialişti. Şefii comisiilor de admitere susţin că majoritatea candidaţilor nu sunt informaţi şi-şi aleg meseria în viaţă cu ochii închişi. „Se întâmplă asta pentru că absolvenţii nu sunt orientaţi suficient şi se aruncă la denumiri la modă. Un alt motiv ar fi şi faptul că ei nu se interesează care sunt tendinţele pe piaţa muncii şi ce presupune profesia aleasă“, afirmă Serghei Andronic, secretarul comisiei de admitere de la Univertitatea Tehnică.

Cele mai mici taxe de studii din ţară sunt la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă“. „Încep de la 3.650 de lei, pentru domeniul ştiinţe ale educaţiei, până la 5.500 de lei psihologie şi limbi străine“, spune Liuba Petrencu, secretarul comisiei de admitele de la această instituţie. „Facultatea de informatică şi tehnologii informaţionale în instruire este mai puţin solicitată. Poate pentru că avem concurenţă la alte universităţi sau că este relativ nouă“, adaugă aceasta.

Anual, rămân sute de locuri neacoperite la toate specializările pedagogice din ţară, în ciuda faptului că sistemul de învăţământ duce lipsă de 700 de cadre didactice.

Ştiinţele agronomice, nesolicitate

Cu puţin peste 3.000 de lei anual puteţi ajunge student la Universitatea din Comrat la Agronomie sau Pedagogie. „Agronomia a fost introdusă în programul universitar de anul acesta, dar sunt sigur că vom reuşi să adunăm studenţi pentru o grupă“, este de părere Gheorghe Sult, secretarul comisiei de admitere de la Comrat.

De la 4.500 de lei pentru un an de studii pornesc taxele şi la Universitatea Agrară de Stat, pentru facultăţile de Horticultură, Agronomie şi Protecţia plantelor.

La Academia de Studii Economice cele mai mici taxe sunt de 5.500-5.700 la statistică, administraţie publică, asistenţă socială sau informatică. Cu 5.500 anual puteţi studia la construcţia de maşini, construcţii de maşini agricole, electroenergetică, electromecanică, toate la Universitatea Tehnică. Aici cele mai puţin solicitate sunt specializările construcţia de echipamente şi maşini agricole şi ingineria produselor textile şi din piele.

Taxele de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu“ sunt cele mai mari. Dacă vreţi să deveniţi dentişti, farmacişti sau medici generalişti, pregătiţivă să achitaţi aproape 20.000 de lei pe an. Urmează în top specialităţile dirijat orchestral şi canto academic de la Universitatea de Arte – 17.000 de lei.

Dacă doriţi să vă faceţi studiile la frecvenţă redusă, puteţi economisi jumătate din preţ.

În acest an autorităţile au scos la concurs 20.475 de locuri în cele 34 de universităţi din ţară, dintre care 6.755 la fără taxă şi 13.720 la cu taxă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite