Sistemul medical din Republica Moldova se apropie rapid de blocaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circuitul finanţării sistemului de sănătate este împotmolit într-o serie de datorii reciproce şi colectări insuficiente. FOTO: Adevărul
Circuitul finanţării sistemului de sănătate este împotmolit într-o serie de datorii reciproce şi colectări insuficiente. FOTO: Adevărul

Sistemul de sănătate din Republica Moldova se confruntă cu o criză financiară majoră, iar acest fapt este cauzat de datoriile pe care le are Ministerul Finanţelor faţă de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Problemele finanţării sistemului de sănătate şi ale utilizării eficiente a resurselor au fost prezentate în cadrul studiului „Soluţii de finanţare durabilă a sistemului de sănătate în Republica Moldova”, scris de dr. conf. Mariana Iaţco de la IDIS „Viitorul”.

Autoarea lucrării menţionează că bugetul alocat sănătăţii în anul 2015 este cel mai mare de până acum, iar jumătate din resursele alocate sunt generate de asigurările obligatorii de sănătate. Plăţile directe constituie doar 20 % din aceste resurse, ceea ce arată că sunt destul de scăzute comparativ cu statele Uniunii Europene. Cheltuielile pentru sănătate în Republica Moldova se situează la doar 5 % din PIB.

Spitalele au datorii de peste jumate de milion de lei

„Din lipsă de bani, zeci de spitale din ţară riscă să nu mai poată primi pacienţi spre sfârşitul anului 2015, iar managerii instituţiilor medicale se confruntă cu probleme la achitarea serviciilor pentru întreţinere sau procurarea medicamentelor. Ministerul Finanţelor indică o datorie faţă de spitale ce se ridică la cifra de aproape jumătate de miliard de lei, iar bani la buget nu sunt. CNAM se află în incapacitate de plată a spitalelor, aşa cum prevăd contractele încheiate cu spitalele. Şi este vorba de o sumă destul de impunătoare, de 440 de milioane de lei. Din această cauză, instituţiile medicale au şi ele, la rândul lor, datorii în sumă de peste 600 de milioane de lei faţă de furnizorii de servicii”, spune Mariana Iaţco.

Recomandări pentru dezvoltare

Autoarea studiului recomandă majorarea finanţării sistemului prin suplimentarea resurselor şi eficientizarea utilizării lor. „Sistemul de sănătate din Republica Moldova are nevoie de mai multe resurse pentru a asigura accesul pacienţilor la tratamente şi pentru a oferi o mai bună calitate a serviciilor. Acest lucru poate fi făcut prin creşterea veniturilor publice pentru sănătate şi eficientizarea resurselor alocate sistemului de sănătate”, mai recomandă Iaţco.

Republica Moldova are una din cele mai mici rate ale contribuţiilor de asigurări de sănătate, scăderea contribuţiei, suprapusă peste criza economică din ultimii ani, a dus la un deficit major al FAOAM şi necesitatea alocării de subvenţii de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitelor. „Alocarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru persoanele scutite de plată, într-un mod cuantificabil, predictibil şi transparent. Bugetul de stat şi bugetele FAOAM ar trebui să acopere contravaloarea scutirilor. Cel puţin pentru cele mai importante, astfel de compensări (referitoare la pensionari şi cea pentru copii, elevi şi studenţi), conform prevederilor legale”, spune autoarea.

Transparenţă maximă în sistemul medical

Autoarea studiului citat mai consideră că reforma pachetului de servicii medicale de bază este cheia pentru evoluţia sistemului de asigurări de sănătate din Republica Moldova. „Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, elaborat de Ministerul Sănătăţii şi aprobat de Guvern, ar trebui să includă serviciile care pot fi finanţate real cu veniturile realizabile ale CNAM, pentru a reechilibra nevoile de cheltuieli. Gestiunea informatică a datelor medicale despre pacienţi, tratamente, servicii şi medicamente. Proiectul CNAM de lansare a Sistemului Informaţional Automatizat, anunţat încă în 2011, a fost amânată de mai multe ori, iar Ministerul Sănătăţii nu a formulat motive clare. Card-ul electronic de sănătate, reţeta electronică şi dosarul electronic al pacientului sunt binevenite”, se arată în studiul amintit.

Inovaţie în sistemul medical

Autoarea crede că investiţia în asistenţa primară trebuie să crească, iar prevenţia este la fel de importantă pentru sănătate. De asemenea, transparenţa în finanţarea sistemului de sănătate din Republica Moldova este primordială. „Sistemul de sănătate din Republica Moldova are nevoie imperativă de creştere a transparenţei publicării regulate a informaţiilor statistice referitoare la veniturile şi cheltuielile în sistemul de sănătate. Practica democraţiei şi valoarea europeană impune standardul de a face publice datele fiscal-bugetare pentru sănătate, în mod transparent şi regulat. Publicarea datelor statistice cu privire la venituri şi cheltuieli”, spune Mariana Iaţco.

Un alt aspect esenţial este investiţia în serviciile medicale inovative. Republica Moldova trebuie să-şi schimbe perspectiva de evaluare a priorităţilor de finanţare şi să ia în calcul şi beneficiile pe termen mediu şi lung, nu doar costurile directe imediate. Experienţele de până acum, la nivel european, au arătat că investiţia şi susţinerea accesului larg la servicii medicale inovative sunt un factor esenţial pentru creşterea stării de sănătate a populaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite