Secţia Anesteziologie de la Institutul Mamei şi Copilului, modernizată din banii României

Secţia Anesteziologie de la Institutul Mamei şi Copilului, modernizată din banii României

FOTO mama-copilul.md

Secţia Anesteziologie din cadrul Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău şi-a deschis uşile după renovare şi dotare cu echipamente medicale performante datorită sprijinului financiar al României. Secţia a fost complet reparată, modernizată şi utilată cu paturi funcţionale, monitoare polifuncţionale pentru supravegherea pacientelor, ventilatoare şi defibrilator. Valoarea investiţiilor este de circa 4.5 milioane de lei.

În secţie urmează să fie transferate pacientele cu cele mai grave patologii în obstetrică şi ginecologie. După ce au fost supuse intervenţiilor chirurgicale, pacientele vor fi supravegheate până la 24 de ore de către o echipă de medici de profil, care vor asigura un proces rapid şi eficient de trezire după procedurile anestiziologice.

„Existenţa unor specialişti, dar şi a sălilor renovate şi dotate cu echipamente este absolut esenţială pentru a putea garanta o calitate mai bună a serviciilor medicale”, a declarat ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan, prezentă la eveniment.

Directorul Institutului Mamei şi Copilului, Sergiu Gladun, a declarat că până acum pacientul dacă avea o intervenţie chirurgicală, era transferat în Secţia Reanimare, Secţia de ginecologie operatorie sau Secţiile de lăuzie şi lucrătorii medicali fizic nu aveau timp pentru a supraveghea corespunzător toţi pacienţii.

„Ceea ce am văzut aici reprezintă un exemplu de cheltuire eficientă a banilor. În acest spaţiu se vor naşte vieţi şi se vor recupera mamele de la naştere, la standarde europene”, a spus ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

În cadrul proiectului moldo-român, iniţiat în anul 2014, mai sunt în proces de renovare încă patru secţii. Investiţiile totale ale României pentru modernizarea Institutului Mamei şi Copilului sunt de circa 2,5 milioane de euro.

Anual, la Institutul Mamei şi Copilului au loc circa 6.500 de naşteri, iar 76% dintre acestea sunt complicate.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: