Se dă startul admiterii în colegii, centre de excelenţă şi şcoli profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Luni, 16 iulie, va fi dat startul admiterii la studii în colegii, centre de excelenţă şi şcoli profesionale. Un ordin în acest sens a fost semnat de către ministrul educaţiei, culturii şi cercetării, transmite IPN.

Potrivit ordinului, în colegii şi centre de excelenţă admiterea se va desfăşura din 16 iulie până pe 4 august, cu publicarea rezultatelor pe 7 august. Între 8 şi 11 august va avea loc concursul repetat pentru locurile neacoperite, cu anunţarea rezultatelor pe 14 august. În şcolile profesionale, depunerea actelor are loc din 16 iulie şi până pe 11 august. Rezultatele vor fi făcute publice pe 14 august. Între 15-24 august va fi desfăşurat concursul repetat pentru locurile neacoperite, cu anunţarea rezultatelor pe 25 august.

Candidaţii vor achita o taxă de înscriere la concursul de admitere. Copiii rămaşi fără ocrotire părintească sunt scutiţi de taxa de înscriere şi sunt cazaţi gratuit în căminul instituţiei de învăţământ, în perioada de admitere. La concurs se pot înscrie absolvenţii cu certificat de studii gimnaziale; cu diplomă de bacalaureat; cu atestat de studii medii generale; cu certificat de studii liceale sau echivalente acestora şi elevii care nu au absolvit gimnaziul (9 clase) dar au atins vârsta de 16 ani şi dispun de un certificat de reuşită.

În acest an se alocă 20% din numărul locurilor cu finanţare bugetară pentru copiii cu dizabilitate severă, accentuată şi medie; rămaşi fără ocrotire părintească; cei care au părinţi cu dizabilitate severă; ai căror părinţi au participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl; proveniţi din familiile cu patru şi mai mulţi copii, aflaţi la întreţinerea părinţilor.

La fel, absolvenţii şcolilor cu limbă română de predare din localităţile din stânga Nistrului; de etnie romă; tinerii care au urmat serviciul militar în termen şi candidaţii care anexează recomandarea agentului economic cu confirmarea asigurării locului de practică şi a angajării în câmpul muncii.

Potrivit comenzii de stat, în instituţiile de învăţământ profesional tehnic secundar, în anul de studii 2018-2019 vor fi admişi 7.073 de candidaţi la locurile cu finanţare bugetară şi 680 – cu achitarea taxei de studii.

În Republica Moldova sunt 86 de instituţii de învăţământ profesional tehnic, dintre care 12 centre de excelenţă, 32 de colegii şi 48 şcoli profesionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite