Salvatorii din R. Moldova atenţionează despre riscul prăbuşirii sub gheaţă

Salvatorii din R. Moldova atenţionează despre riscul prăbuşirii sub gheaţă

FOTO simbol SURSA EPA-EFE / Maxim Shipenkov

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) atenţionează oamenii despre riscul prăbuşirii sub gheaţa subţire a bazinelor acvatice. Avertizarea salvatorilor vine în contextul răcirii temperaturii aerului şi formării podului de gheaţă pe suprafaţa lacurilor, râurilor şi iazurilor din ţară, informează IPN, cu referire la IGSU.

Oamenii sunt îndemnaţi să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, întrucât grosimea acesteia nu depăşeşte 8 -10 cm. Pentru ca aflarea pe gheaţa lacurilor să nu prezinte pericol, temperatura aerului trebuie să înregistreze valori negative mai multe zile consecutiv. Oscilarea temperaturii duce la formarea podului de gheaţă, însă acesta nu este rigid şi reprezintă pericol pentru oamenii care aleg să meargă, să patineze sau să pescuiască.

Persoanele care au în grijă copii sunt rugaţi să-i monitorizeze strict şi să nu le permită jocul în preajma bazinelor acvatice. În caz de situaţii de risc, oamenii pot solicita ajutor, apelând Serviciul 112.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare Cod galben de răcire bruscă a vremii, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 16-19 ianuarie. Valorile termice ale aerului vor coborî până la -15 grade Celsius. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările