Salariile medicilor vor fi majorate din 1 iulie. Unii directori de spitale au tăiat din lefuri ca să le poată majora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit sindicatelor, nici de majorarea precedentă nu au beneficiat toţi medicii
Potrivit sindicatelor, nici de majorarea precedentă nu au beneficiat toţi medicii

Pe ultima sută de metri, deputaţii au stabilit mecanismul prin care salariile lucrătorii medicali din Republica Moldova vor fi majorate cu 21% începând cu 1 iulie. Între timp, directorii unor instituţii s-au apucat să facă economii, tot din contul lefurilor.

Parlamentul a votat, încă în decembrie 2013, o decizie prin care salariul tarifar pentru categoria I de calificare pentru angajaţii instituţiilor medico-sanitare publice va creşte de la 825 până la 1.000 de lei, de la 1 iulie 2014. Până în ultimul moment, autorităţile nu au prevăzut, însă, şi fondurile necesare pentru realizarea acestei măsuri, iar unii directori de spitale s-au apucat singuri să adune bani pentru majorarea lefurilor... micşorându-le.

„Nu ştiam că, urmărind o intenţie bună, le vom face un deserviciu medicilor, pentru că în zeci de instituţii medicale au fost diminuaţi coeficienţii de multiplicare, în baza cărora sunt calculate salariile angajaţilor din sistem. De asemenea, administraţiile au micşorat plata pentru intensitatea muncii, au exclus primele şi ajutoarele materiale, au redus activităţile prin cumul etc.“, a declarat deputata Valentina Stratan, membră a Comisiei parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, adăugând că aceste acţiuni sunt „samovolnice şi fără temei juridic“.

Viceministrul Sănătăţii, Mihai Ciocan, a spus în Parlament că ministerul a trimis comisii de anchetă în trei instituţii unde au fost înregistrate astfel de abateri. Unii manageri recunosc deschis că au început să strângă cureaua, în lipsă de acoperire financiară pentru viitoarele majorări. „Ne-am planificat totul în aşa fel ca să reuşim. Medicii care au îndeplinit funcţiile celor aflaţi concedii nu au fost remuneraţi în volum deplin, am mai redus şi din alocaţiile pentru ajutorul material“, a explicat pentru portatul e-sanatate.md directoarea spitalului raional din Rezina, Maria Florea.

Istoria se repetă

Printr-o scrisoare deschisă, sindicatul „Sănătatea“ a atenţionat conducerea Ministerului Sănătăţii despre această problemă şi a amintit că acelaşi lucru s-a întâmplat acum doi ani, când salariul tarifar a fost majorat de la 750 până la 825 de lei. În realitate, angajaţii din nouă spitale raionale şi 16 centre a medicilor de familie nu au beneficiat de acest spor, deoarece managerii au recurs la aceleaşi metode. Potrivit datelor prezentate de sindicalişti, în prezent, 56 de instituţii medico-sanitare din ţară nu au bani pentru majorarea salariilor, suma totală necesară în acest scop ridicându-se la 46,7 de milioane de lei.  

Sesizaţi în repetate rânduri de medici, deputaţii au găsit într-un final o soluţie. Printr-o modificare legislativă făcută la sfârşitul săptămânii trecute, la propunerea fracţiunii Partidului Democrat, Parlamentul a stabilit că salariile angajaţilor din sistemul medical vor fi calcutate în baza coeficienţilor în vigoare, iar Compania Naţională de Asigurări în Medicină va asigura mecanismul de ajustare a cheltuielilor necesare pentru majorare. Totodată, fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală au fost suplimentate cu 150 de milioane de lei pentru „acoperirea financiară a serviciilor medicale acordate şi îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale a instituţiilor medico-sanitare publice“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite