S-a deschis Orăşeul European în parcul central

S-a deschis Orăşeul European în parcul central

FOTO IPN

Ziua Europei este marcată la Chişinău, sâmbătă şi duminică, printr-un şir de evenimente cultural- artistice şi culinare. Tradiţional, în fiecare an, în centrul capitalei, la iniţiativa Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, este amenajat Orăşelul European.

Şi în acest an, ambasadele statelor UE au instalat corturi unde vizitatorii pot face cunoştinţă cu tradiţiile, cultura, bucătăria, muzica şi proiectele ţărilor europene în Moldova. Instituţiile publice din ţară, de asemenea, au instalat corturi în care vizitatorii pot face cunoştinţă cu activitatea lor, transmite IPN.
 
În deschiderea evenimentului, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, a spus că acesta este organizat pentru a cunoaşte mai îndeaproape ce este Europa, care sunt valorile europene şi perspectivele cooperării Republicii Moldova cu UE. Peter Michalko a menţionat că anul 2019 este unul plin de aniversări. Este vorba de zece ani de când Moldova este membră a Parteneriatului Estic (PaE) şi cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere, care îl cuprinde şi pe cel ce Comerţ Liber.
 
Potrivit lui Peter Michalko, în aceşti ani au fost efectuate importante reforme economice, care au determinat creşterea exporturilor din Moldova spre piaţa europeană. Ambasadorul a mai spus că datorită Acordului de Liber Schimb au fost create mai mult de 15 mii de locuri de muncă, iar până la sfârşitul anului viitor în bugetul statului vor veni mai mult de şapte miliarde de lei. „Perspectivele sunt foarte bune şi vrem să continuăm să vedem acest progres. Vrem în acelaşi timp să vedem progres şi în alte domenii importante precum justiţia, întărirea standardele democratice, lupta împotriva corupţiei”, a spus şeful Delegaţiei UE.
 
Prezent la deschiderea Orăşelului European, premierul Pavel Filip a menţionat că în Republica Moldova „prea mulţi ani valorile europene au fost reduse la steguleţe, pe care unii politicieni le fluturau”. Premierul a spus că „mai întâi mesajele europene au fost folosite pentru a-i da jos pe unii, apoi împotriva altora”, iar acum, crede Pavel Filip „a venit timpul să înţelegem şi să ne gândim la Europa nu împotriva cuiva, dar la Europa pentru oameni”. Europa este pentru oameni, este un model de dezvoltare.
 
După ceremonia de deschidere, oficialii, împreună cu ambasadorii europeni, au efectuat un tur al Orăşelului European. În parcul central a fost instalată şi o scenă în care vor urca diverse colective artistice din ţară. Către ora 19.00, în Scuarul Catedralei va avea loc şi un concert susţinut de Moldovan National Youth Orchestra şi corului La La Play.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: