S-a dat startul admiterii în facultăţile din Republica Moldova

S-a dat startul admiterii în facultăţile din Republica Moldova

FOTO simbol

Au început înscrierile la facultate. Ca şi în anii precedenţi, fiecare universitate şi-a stabilit propriile termene de depunere a actelor şi propria metodologie de admitere.

Radu Melnic, secretar responsabil al comisiei de admitere la Universitatea Tehnică a Moldovei, a declarat pentru IPN că  depunerea dosarelor pentru ciclul întâi licenţă a început pe 15 iulie şi se va încheia pe 18 iulie, iar înscrierile pentru ciclul doi masterat au început pe 8 iulie şi vor dura până pe 18 iulie.

„Locurile cu taxe de studii sunt practic nelimitate, dar fără a depăşi capacitatea aulelor, iar locurile fără taxe nu au fost încă aprobate de Guvern, dar sperăm să obţinem mai multe ca anul trecut. Dacă în 2018 au fost 1268 de locuri fără taxe de studii, anul acesta sperăm să obţinem 1350”, a spus Radu Melnic.

Acesta a mai precizat că, din experienţa anilor trecuţi, cele mai solicitate facultăţi sunt Economia, unde în 2018 s-a înregistrat o concurenţă de 30 de candidaţi pentru un loc, dar şi Tehnologia Informaţiilor, unde anul trecut pentru 100 de locuri au candidat aproape 900 de persoane.

În ceea ce priveşte modalităţile de admitere, pentru şapte specialităţi va fi nevoie de examene suplimentare (matematică, limbi străine sau desen tehnic). Notele la aceste examene vor conta în proporţie de 40% la stabilirea mediei. 30% din nota finală va fi formată din media anilor de studii, iar 30% din nota la examenul de absolvire. La celelalte specialităţi, unde nu este nevoie de examene suplimentare, 50% din media de admitere va fi formată din media anilor de studii, iar 50% din media examenului de absolvire.

Înscrierile au început de pe 15 iulie şi la Universitatea de Stat din Moldova. Galina Rusu, secretar responsabil de admitere, a declarat pentru IPN că, în primul tur de admitere, studenţii îşi pot depune actele până pe 18 iulie. „Pe 19 iulie va fi afişată lista celor care sunt admişi, aceştia vor trebui până pe 22 iulie să depună actele în original. Pe data de 23 iulie va fi afişată lista finală cu toţi cei care vor să devină studenţi la USM”, a spus Galina Rusu. Pentru locurile rămase neocupate după primul tur se vor organiza alte două tururi de înscriere, între 23 iulie şi 1 august, respectiv 1 – 26 august.

Secretarul responsabil cu admiterea la USM a mai precizat că, în urma discuţiilor publice care au avut loc până acum, se preconizează ca secţia de Tehnologie a Informaţiilor să obţină un plus de 400 de locuri faţă de anul trecut. Galina Rusu a mai precizat că, în anii trecuţi, cele mai căutate specialităţi au fost Ştiinţele Economice, Dreptul, Limbile Străine şi IT.

Galina Rusu a mai precizat că cei care au media peste 8 la disciplinele reale şi cei cu media peste 8,5 la disciplinele umane vor beneficia de burse din partea universităţii. În ce priveşte media de admitere, 30% este formată din media la examenul de absolvire, în timp ce 70% este formată din media anilor de studii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: