„România a dat Republicii Moldova un premier, un preşedinte al Curţii Constituţionale”. Tinerii moldoveni, aşteptaţi la studii peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii moldoveni pot depune dosarul pentru a studia în România în perioada 18-31 iulie. FOTO Adevărul
Tinerii moldoveni pot depune dosarul pentru a studia în România în perioada 18-31 iulie. FOTO Adevărul

România oferă 5.000 de locuri de studii elevilor şi studenţilor din Republica Moldova pentru anul academic 2015-2016. Tinerii vor putea învăţa în 45 de instituţii de învăţământ din ţara vecină şi pot alege din diverse domenii, precum Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Ştiinţe biologice, Ştiinţe inginereşti, Ştiinţe sociale şi Arte.

În a doua jumătate a lunii iulie, tinerii din Republica Moldova îşi vor putea depune dosarul pentru a obţine un loc de studii în una din cele 45 de instituţii de învăţământ propuse de statul român. Astfel, Comisia de preluare a dosarelor se va afla la Bălţi în perioada 18-21 iulie, la Chişinău - între 23 şi 27 iulie, iar la Cahul - între 20 şi 31 iulie. Comisiile vor funcţiona, ca şi în anii precedenţi, la secţiile consulatelor generale ale ambasadei României.

O bursă de 65 de euro

Pentru Republica Moldova au fost alocate 1.500 de locuri (cu bursă şi fără bursă) pentru învăţământul preuniversitar, 2.800 de locuri (cu bursă şi fără bursă) pentru studii superioare, ciclul I, dintre care 500 de locuri pentru deţinătorii diplomelor de licenţă din România şi 390 de locuri subvenţionate de stat, cu bursă pentru extensiunile universitare Bălţi şi Cahul. De asemenea, au fost oferite 550 de locuri la masterat, dintre care 320 de locuri (cu bursă şi fără bursă) pentru extensiunile universitare Bălţi şi Cahul, 25 de locuri subvenţionate cu bursă pentru rezidenţiat şi 125 de locuri (cu bursă şi fără bursă) pentru programele doctorale. 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a precizat că bursa constituie 65 de euro. Totodată, acesta a reiterat faptul că România încearcă să ofere cât mai mult sprijin Republicii Moldova. „Se reconfirmă un angajament pe care România şi l-a luat odată cu angajarea raporturilor politico-diplomatice la inceputul anilor ’90, care a crescut în mod substanţial. Un angajament care a deschis posibilitatea tinerilor să-şi desăvârşească educaţia primită în Republica Moldova, dincolo de Prut, în România”, a declarat Marius Lazurca.

Studiile în România, garanţia succesului

Ambasadorul României, Marius Lazurca s-a arătat mândru de rezultatele frumoase pe care le obţin moldovenii care studiază peste Prut.  „Mulţi dintre absolvenţi nu numai că s-au întors în Moldova, dar ocupă funcţii publice importante. Contribuţia lor la democratizarea societăţii a fost şi este foarte importantă. Sunt mândru că România a dat un premier, un preşedinte al Curţii Constituţionale, iar exemplele pot continua”, a menţionat Lazurca.

Acesta a mai îndemnat elevii, studenţii şi părinţii acestora să nu se grăbească să depună dosarul din prima zi, întrucât astfel se formează cozi interminabile. „Dosarele sunt examinate fără a se lua în consideraţie momentul când au fost depuse. Nu vă faceţi griji, comisia nu pleacă fără să preia toate dosarele doritorilor de a studia în România”, a asigurat ambasadorul Marius Lazurca.

Tendinţele în materie de profesii

Ambasadorul a menţionat că există anumite discipline foarte solicitate de către tineri. „Am încercat să ţinem cont de experienţa anilor trecuţi şi de sugestiile Ministerului Educaţiei de la Chişinău cu privire la crearea ofertei de studii. Există discipline la modă, dar noi nu dorim să urmărim modele zilei, fiindcă nu credem că pe termen mediu sau lung facem un serviciu tinerilor dacă inundăm piaţa cu mulţi psihologici sau avocaţi care nu-şi vor găsi de muncă mai târziu. Încercăm să privim la nevoile pieţei de peste 10-15 ani. Medicina şi Dreptul sunt printre cele mai solicitate profesii de către tinerii din Republica Moldova”, spune Lazurca.

Actele necesare

Dosarul de înscriere la studii în România al absolvenţilor de gimnaziu din Moldova trebuie să conţină următoarele acte: cererea de înscriere, certificatul de studii gimnaziale, foaia matricolă pentru ciclul gimnazial, certificatul de naştere, copia paşaportului sau a cartei de identitate a candidatului şi a părinţilor, adeverinţă medicală şi o fotografie.

Candidaţii pentru studiile universitare (licenţă, masterat sau doctorat) trebuie să prezinte diploma de bacalaureat şi foaia matricolă privind studiile liceale, inclusiv notele de la BAC, diploma de licenţă, diploma de masterat, copia certificatului de naştere, al buletinului de identitate şi al certificatului de căsătorie, dacă este cazul.

De asemenea, cei care vor să facă studii de doctorat în România trebuie să mai prezinte şi CV-ul, lista de lucrări publicate, recomandări din partea a două cadre didactice universitare şi formularea/argumentarea temei de cercetare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite