Republica Moldova se pregăteşte să facă faţă unei eventuale invazii a migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politia de Frontieră anunţă mai multe exerciţii privind pregătirea pentru o eventuală invazie a migranţilor FOTO: border.gov.md
Politia de Frontieră anunţă mai multe exerciţii privind pregătirea pentru o eventuală invazie a migranţilor FOTO: border.gov.md

Angajaţii Poliţiei de Frontieră au demonstrat joi, 10 decembrie, cât de pregătiţi sunt să facă faţă unei „invazii” a migranţilor în Republica Moldova în contextul crizei migranţilor şi refugiaţilor cu care se confruntă Europa. Un exerciţiu similar s-a desfăşurat şi la Aeroportul Internaţional Chişinău.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, „CARPF-2015” este un exerciţiu prin care a fost testată capacitatea de reacţie a instituţiei, în contextul crizei refugiaţilor şi imigranţilor din Europa. Acţiunile angajaţilor de frontieră au fost evaluate şi analizate de experţi din cadrul Departamentului Poliţiei de Frontieră şi reprezentanţi ai Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră susţin că a fost realizat un scenariu prin care fluxul migraţional a fost format din şase grupuri ţintă, care reprezentau persoane de gen masculin, participanţi la acţiuni de război, inclusiv pe teritoriul statelor islamice, femei cu copii sau însărcinate, minori neînsoţiţi, precum şi persoane cu nevoi speciale sau care necesită ajutor medical, persoane aflate în căutare, membri ai organizaţiilor separatiste sau teroriste, dar şi deţinători de substanţe radioactive.

Grupurile au fost plasate în centre de triere, unde participanţii la exerciţiu au desfăşurat activităţi specifice controlului de frontieră.
În exerciţiu au fost implicaţi alături de poliţiştii de frontieră şi reprezentanţi ai Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Batalionului cu Destinaţie Specială „Fulger” al Armatei Naţionale, Biroului Migraţie şi Azil, Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), Centrului de Drept al Avocaţilor, Centrului de Caritate pentru refugiaţi, precum şi ai Asociaţiei ,,Ave Copiii”.

Un exerciţiu similar s-a desfăşurat şi pe Aeroportul Internaţional Chişinău, la care au participat reprezentanţii Serviciului de securitate aeronautică, Serviciului medical, Serviciului pompieri, precum şi ai altor servicii abilitate din cadrul aerogării. Exerciţiul a constat în simularea unei situaţii de aterizare a aeronavei cu pasageri răniţi la bord.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite