Republica Moldova e bătrână și în criză de bărbați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem o societate îmbătrânită, iar numărul pensionarilor continuă să crească alarmant, astfel că în 2050 aceştia vor constitui 30% din populaţie, spun specialiştii. Moldoveni nu ajung la vârsta de pensionare, iar două din trei femei de peste 70 de ani sunt văduve.

Demografii şi sociologii trag alarma: cota persoanelor în vârstă creşte continuu - bunăoară, dacă în 2006 o pătrime din populaţie avea peste 50 de ani, apoi în 2010 procentul acestora a ajuns la 28%. Din cauza migraţiei, va fi tot mai greu de a-i asigura pe cei vârstnici cu pensii, iar povara va fi tot mai mare pe umerii celor care muncesc, se arată într-un studiu lansat ieri.

„În anul 2050, care nu e aşa departe, pensionarii vor reprezenta peste 30% din moldoveni. O altă treime vor fi copii şi tineri care nu sunt angajaţi, iar o bună parte din conaţionalii noştri vor fi plecaţi peste hotare.

TOT MAI MULTE VĂDUVE

Astfel, vom avea un fenomen când un salariat va fi nevoit să întreţină mai mult decât un pensionar", susţine Boris Gâlcă, reprezentant adjunct al Fondului ONU pentru Polulaţie în Moldova.

Acelaşi raport arată că în ultimii zece ani, numărul pensionarilor cu grad de invaliditate la vârsta de 50 de ani sau mai mult a crescut de la 63.276 în 2000 la 94.151 în 2010. În acelaşi timp, datele sondajului evidenţiază că cei mai vulnerabili sunt oamenii ajunşi la 70 de ani, când numărul femeilor îl depăşeşte mult pe cel al bărbaţilor, iar 70% dintre acestea sunt văduve.

„Mortalitatea mare în rândul bărbaţilor apţi de muncă este deja un fenomen în Moldova. Jumătate din ei nu ajung la vârsta de pensionare. Şi asta pentru că sunt implicaţi în munci cu riscuri sporite, sunt mai des decât femeile victime ale accidentelor rutiere, consumă alcool, fumează", explică Boris Gâlcă.

Specialiştii vin cu soluţii pentru cele două probleme. „În lume există mai multe tipuri de pensii asigurate de stat, contribuţii benevole şi sistemul de fonduri private. Noi folosim doar sistemul de pensii sociale. Una dintre soluţii ar putea fi egalarea vârstei de pensionare - 62 de ani atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei", propune reprezentantul ONU.

Oficialii din domeniu sunt însă de altă părere. „Avem nevoie de politici noi. Se discută problema egalării vârstelor de ieşire la pensie. Doar că femeile au două servicii - şi la lucru, şi acasă. Poate, peste vreo 20 de ani va fi posibil", menţionează Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Studiul „Îmbătrânirea populaţiei în Republica Moldova" a fost realizat de un grup de experţi moldoveni, cu suportul ONU în 2011.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite