În anul 2012, în Republica Moldova s-au născut mai mulţi băieţei decât fetiţe. Rata natalităţii la sate este mai mare

În anul 2012, în Republica Moldova s-au născut mai mulţi băieţei decât fetiţe. Rata natalităţii la sate este mai mare

Ziua copiilor este sărbătorită în fiecare an, de 1 iunie FOTO: Adevărul

În anul 2012, în ţară s-au născut peste 39 de mii de copii sau cu 0,6% mai mulţi copii decât faţă de anul precedent. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, fiecare a cincea persoană din ţară are vârsta de până la 18 ani.

Vârsta medie a mamelor la prima naştere este de 23 de ani. La sate, rata natalităţii se menţine mai mare decât la oraşe. De asemenea, în oraşe se mai păstrează tendinţa naşterilor mai târzii, după 25 de ani. 

Nivelul natalităţii extraconjugale rămîne a fi înalt, ponderea copiilor născuţi în afara căsătoriei fiind de 22,4%.
 
Potrivit Biroului de Statistică,  în ultimii cinci ani, situaţia privind accesul copiilor la serviciile de educaţie preşcolară s-a îmbunătăţit considerabil şi numărul unităţilor educaţionale a crescut. Tot mai mulţi copii merg la grădiniţă, însă numărul elevilor din instituţiile de învăţămînt primar şi secundar rămâne în scădere.
 
La finele anului 2012, sub supraveghere s-au aflat aproape 15 mii de copii cu dizabilităţi. La fiecare 1000 de micuţi revin circa 20 de persoane cu dizabilităţi.
 
Dat fiind faptul, că la nivel de ţară se atestă o tendinţă de creştere a numărului de infracţiuni,  acest lucru se remarcă şi în cazul infracţiunilor săvârşite de minori. Cel mai des minorii comit furturi, jafuri, cazuri de huliganism, infracţiuni legate de droguri şi tîlhării.
 
În anul 2012, aproape în fiecare zi un minor a fost condamnat pentru comiterea unei infracţiuni. În general, numărul minorilor condamnaţi s-a micşorat comparativ cu anul 2008 de 1,3 ori.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: