Rep. Moldova. Amenzi mai mici pentru neachitarea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală

Rep. Moldova. Amenzi mai mici pentru neachitarea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală

Poliţă de asigurare FOTO IPN

Amenzile pentru neachitarea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă în termenul stabilit de lege se vor micşora. O prevedere în acest sens se conţine  într-un proiect de lege avizat de Guvern, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prezent, pentru neachitarea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă în termenul stabilit, legislaţia prevede amenzi cuprinse între 750 şi 1.650 de lei. Potrivit proiectului avizat de Guvern, acestea urmează să fie micşorate şi vor alcătui de la 500 la 1.250 de lei. Compania Naţională de Asigurări în Medicină precizează că, pe parcursul anului 2021, circa 300 de persoane au fost amendate pentru neplata primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă în termenul legal. CNAM constată şi faptul că numărul cetăţenilor care se asigură în mod individual este în creştere. În primele zece zile ale anului trecut (cele mai recente date disponibile), peste şase mii de persoane au achitat prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Cifra este în creştere cu aproximativ 600 de persoane comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit CNAM, această tendinţă se explică prin faptul că tot mai mulţi cetăţeni conştientizează importanţa asigurării medicale pe fondul pandemiei de COVID-19. Persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază de reduceri de 50%, 60% şi 75% din valoarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală dacă o achită în primele trei luni ale anului, până pe 31 martie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările