Rector: Sistemul educaţional se confruntă cu o predare slabă a materiei, dar cu un examen de BAC foarte dur

Rector: Sistemul educaţional se confruntă cu o predare slabă a materiei, dar cu un examen de BAC foarte dur

Sistemul educaţional din Republica Moldova se confruntă cu o predare slabă a materiei, o pregătire slabă a elevilor, dar cu un examen de bacalaureat foarte dur. Aceste lucruri trebuie echilibrate. Declaraţia a fost făcută de Valentin Beniuc, rectorul Institutului de Relaţii Internaţionale, în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest sens, Valentin Beniuc spune că ar fi potrivit să existe diferite niveluri de examen: pentru admiterea la facultate, pentru studii profesionale.

Rectorul se întreabă cum un copil care este asistat timp de 12 ani de către profesori în procesul educaţional ajunge la BAC şi nu poate răspunde la câteva întrebări. Valentin Beniuc susţine că ar putea exista o problemă de pregătire a cadrelor didactice şi ar trebui orientate toate eforturile spre instruirea şi formarea profesională a profesorilor.
 
„Bacalaureatul în sine nu este cea mai mare problemă. Aici trebuie de corelat nivelul de pregătire cu nivelele de examene şi cu diplomele cu care se încheie aceste examene”, spune rectorul.

Corneliu Popovici, consilier prezidenţial în domeniul educaţiei, culturii şi cercetării, susţine că din an în an bacalaureatul furnizează surprize neplăcute. Potrivit lui, nimeni nu pune la îndoială faptul că la încheierea studiilor de liceu elevii trebuie să susţină un examen, dar există un şir de probleme care generează discuţii contradictorii în societate şi ridică mari semne de întrebare faţă de cei care îl organizează.
 
„Mă refer, în special, la calitatea testelor pentru examinare”, a spus consilierul.

Potrivit lui, probleme sunt atestate şi în legătură cu capacităţile evaluatorilor lucrărilor de BAC. Consilierul spune că a venit timpul ca cineva să fie responsabil de organizarea examenelor de BAC şi de calitatea evaluărilor făcute.

 

citeste totul despre: