Raport: Sustenabilitatea Organizaţiilor Societăţii Civile nu a mai evoluat de trei ani

Raport: Sustenabilitatea
Organizaţiilor Societăţii Civile nu a mai evoluat de trei ani

FOTO IPN

Sustenabilitatea Organizaţiilor Societăţii Civile din Moldova nu a mai evoluat din anul 2014, arată Indexul Sustenabilităţii Organizaţiilor Societăţii Civile (OSC) pentru anul 2016, prezentat în data de 8 august de către un grup de experţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile, instituţiilor publice şi partenerilor de dezvoltare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Indexul arată că scorul general pentru 2016 este de 3.9, pe o scară de la 1 la 7, rămânând neschimbat pentru o perioadă de trei ani, chiar dacă la unele dimensiuni au fost înregistrate anumite progrese minore.
 
Potrivit unui comunicat de presă al Centrul de Instruire şi Consultanţă Organizaţională (CICO), citat de IPN, printre progresele minore se numără restabilirea parţială a anumitor facilităţi fiscale pentru companiile private care efectuează donaţii către OSC-uri în scopuri filantropice sau de sponsorizare. A crescut numărul persoanelor care au fost implicate în activităţi de voluntariat şi au fost eliberate peste 500 de carnete de voluntari de către Comisia de Certificare a instituţiei gazdă a activităţii de voluntariat.
 
Totodată, au fost aduse completări la cadrul legal ce vizează OSC-urile, dar care nu au influenţat în mod considerabil activitatea acestora. Schimbările operate în 2016 la Legea cu privire la asociaţiile obşteşti, prin care a fost modificat numărul minim de persoane necesar pentru înregistrarea unei altfel de entităţi sau anularea raportării obligatorii, nu au adus schimbări esenţiale, iar noul proiect de lege cu privire la organizaţiile necomerciale s-a aflat la primele etape de consultări publice.
 
A fost aprobată Legea 2 %, care permite persoanelor fizice să direcţioneze 2 % din impozitul pe venit către o organizaţie eligibilă. Chiar dacă legea a intrat în vigoare, efectele acesteia urmează să fie simţite în 2017. Legea privind antreprenoriatul social nu fost încă aprobată în lectură finală, astfel conceptul de întreprindere socială în Republica Moldova nu a fost reglementat nici în 2016.
 
CICO menţionează că sustenabilitatea OSC-urilor din regiunea transnistreană continuă să fie destul de scăzută. Sub pretextul unor măsuri de securitate, auto-proclamatele autorităţi transnistrene intimidează participanţii la activităţile desfăşurate de OSC-uri, denigrează public imaginea OSC-urilor şi ameninţă conducătorii acestora.
 
Indexul pentru Europa Centrala şi de Est şi Eurasia urmăreşte progresul societăţii civile în 24 de ţări din regiune, fiind realizat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite împreună cu parteneri din fiecare ţară analizată. În Republica Moldova, studiul este coordonat de Centrul de Instruire şi Consultanţă Organizaţională (CICO).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările