Raport: Decesul copiilor din Flocoasa a survenit în urma intoxicaţiei cu Valsafid

Raport: Decesul copiilor din Flocoasa
a survenit în urma intoxicaţiei cu Valsafid

Decesul celor trei copii din satul Flocoasa, raionul Cantemir, la sfârşitul lunii octombrie, a survenit în urma intoxicaţiei grave cu vapori ai insecticidului organofosforic Valsafid. Comisia de anchetă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a constatat că preparatul a fost aplicat de persoane neautorizare şi neinstruite, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, insecticidul face parte din clasa întâi de toxicitate. Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească a acordat asistenţă medicală simptomatică, deoarece membrii familiei au comunicat despre contactul cu substanţa toxică abia la a doua solicitare. La etapa de staţionar, volumul de asistenţă medicală de urgenţă a fost coordonat cu specialişti, iar măsurile de tratament întreprinse în centrele locale au fost corecte. Totuşi, Comisia Ministerului a constatat că în fişele de solicitare, anamneza epidemiologică era incompletă.
 
Comisia solicită Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor să interzică activităţile de fumegare cu preparate toxice în încăperi neamenajate din preajma locuinţelor, fără a ţine cont de regulile de utilizare a acestor produse. La fel, cere transmiterea dosarului Procuraturii Generale cu propunerea de a fi traşi la răspundere persoanele care se fac vinovate de tragedie.
 
Trei copii – două surori, de patru şi 11 ani, şi vărul lor, de opt ani, şi-au pierdut viaţa după ce bunelul lor a prelucrat grâul cu insecticid, cereale fiind păstrate într-o încăpere de lângă odaia în care dormeau aceştia. Bunica celor trei copii şi mama fetelor, care de asemenea s-au intoxicat, au scăpat cu viaţă, fiind deja externate din spital.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: