Raioanele din Moldova şi-au tras birou la Bruxelles

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale şi producătorii locali din Moldova au acum lojă în capitala europeană. Uniunea Consiliilor Raionale din Moldova (UCRM) şi-a inaugurat pe 13 noiembrie un birou la Bruxelles, pe lângă omologul său român, UCJR (Uniunea Consiliilor Judeţene din România) cu oficiu în Belgia.

Astfel, Uniunea Europeana nu mai este ceva îndepărtat şi teoretic pentru o mare parte a cetăţenilor din Republica Moldova. Pe lângă mult speratul succes de la Vilnius pe 29 noiembrie, paşi concreţi sunt întreprinşi întru apropiere şi europenizare.

Acesta este deci un pas real de apropiere şi acces direct la UE pentru autorităţile locale din Moldova. Creată acum un an, UCRM are deja peste 20 de membri. Misiunea economică la Bruxelles în noiembrie a fost condusă de omul de afaceri şi preşedinte al UCRM, Ghenadie Cazacu, însoţit de alţi membri, de presedinţi de raioane şi de producători locali, pentru „stabilirea de contacte economice” şi pentru prezentarea produselor moldoveneşti, de la miere la vin şi fructe uscate. Scopul însăşi al federaţiei este unul ambiţios şi anume de „a reprezenta şi promova raioanele din Moldova, atât pe plan intern cât şi extern, constituindu-se într-o voce comună a acestora”, se spune pe pagina Facebook a asociaţiei.

Auoritaţile locale nu sunt primele cu oficiu la Bruxelles. În 2012, Academia de Ştiinte a Moldovei şi-a deschis şi ea un birou numit MOST Moldovan Office for Science and Technology, tot pe lângă biroul român de Ştiinţe şi Tehnologii (ROST) de la Bruxelles. Scopul biroului MOST în capitala UE este de a servi drept „interfaţă între comunitatea ştiinţifico-inovaţională din Republica Moldova actorii Spaţiului European de Cercetare”. Dirijat de Sergiu Porcescu, doctorand în ştiinţe politice în Belgia, MOST-ul produce şi un  Buletin de informare, modest, dar deja la cea de-a 7-a ediţie, deşi trebuie sa marturisesc că activitatea biroului nu este suficient mediatizată şi deci putin vizibilă în presă.

Nu dispun de mai multe informaţii despre alte oficii care ar reprezenta interesele Moldovei la Bruxelles, în afara celor diplomatice bineînţeles, pot spune însă că MOST-ul şi UCRM-ul sunt nişte punţi utile pentru lumea ştiinţifică, pentru producătorii locali şi cetaţenii moldoveni în final.

Cu ocazia prezenţei delegaţiei UCRM la Bruxelles, m-am bucurat să pot procura miere de la apicultorul Gheorghe Bordea, de la Cociulia, Cantemir, a cărui afacere poartă un nume minunat, „Zestrea Albinei”; am gustat fructe uscate, mere şi prune, de la „Monicol”, întreprinderea lui Dumitru Vicol; deşi n-am reuşit să gust vinurile şi alte bunătaţi, a fost o seară frumoasă, gazduita de Ambasada Moldovei la Bruxelles, a doua zi după inaugurarea biroului UCRM.

Impresia mea personală este că dacă ceea ce se numeşte azi diasporă are vreun rol de jucat în dezvoltarea Moldovei, probabil cel de a ajuta producătorii din Moldova să-şi vândă produsele ar fi dintre cele mai utile. Pe de alta parte, sper că aceşti producători minunaţi cu care am discutat şi care spun că „lumea la noi nu cumpără miere, e prea scumpă”, să poată participa pe viitor la târguri de Crăciun, care încep curând, în Belgia şi din alte oraşe europene, pentru a se face cunoscuţi şi pentru a putea trăi din munca lor deloc uşoară. 

Iată care este de fapt rolul esenţial al prezenţei lor la Bruxelles prin acest birou nou-nouţ. Altfel, misiunea biroului UCRM de la Bruxelles ar fi doar apă chioară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite