Radiografia şpăgilor în spitalele Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situaţia materială a
spitalelor din Republica Moldova este percepută ca deplorabilă. FOTO Adevărul
Moldova
Situaţia materială a spitalelor din Republica Moldova este percepută ca deplorabilă. FOTO Adevărul Moldova

Deşi stau înghesuiţi în saloane, nu au acces la medicamente, nu înţeleg cu ce au fost diagnosticaţi şi dau mită foarte mulţi bani, moldovenii se declară mulţumiţi de servicile medicale.

Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate a lansat studiul „Accesul şi calitatea serviciilor medicale spitaliceşti în percepţia populaţiei din Republica Moldova”. Studiul relevă, pe lângă valoarea plăţilor oficiale şi neoficiale achitate în sistemul de sănătate, şi opiniile moldovenilor faţă de calitatea serviciilor medicale oferite. Astfel, cele mai mari probleme sunt legate de condiţiile deplorabile din spitale şi corupţia, care este cifrată la suma de 282 de milioane de lei pe an.

Externaţi din spital mai bolnavi decât la internare

Potrivit sondajului, moldovenii nu ştiu cu ce au fost diagnosticaţi, o pătrime din respondenţii nefiind în stare să explice exact de ce afecţiune suferă, deşi numărul acestora s-a redus semnificativ faţă de 2011. Peste 17% din respondenţi susţin că nu li s-a explicat clar nici cum ar trebui să se trateze acasă după externarea din spital. Pe lângă lipsa accesului la informaţie, pacienţii nu au putut beneficia nici de medicamentele la care avea dreptul în mod gratuit. Astfel, această statre de lucru a fost atestată, în special în spitalele raionale (44,3% din cei chestionaţi), cele municipale  (38%) şi republicane (36,4%).

Motivul invocat de medici, în acest acz, a fost că spitalul nu deţine medicamentele respective. În acelaşi timp, s-a redus numărul celor care susţin că au aşteptat mai mult de o oră la internare - de la 15,8% la 11,9% din participanţii la sondaj. Rezultatele chestionării mai arată că o mare parte din pacienţi ies din spital la fel de bolnavi sau într-o stare mai gravă decât era când s-au internat. Astfel, o treime a semnalat că au simţit unele îmbunătăţiri la externare, iar 11,8% au declarat că nu au sesizat o îmbunătăţire a sănătăţii, ba chiar spun că s-au simţit mai rău. 

Mai puţini bani achitaţi oficial 

Totuşi, deşi nu au primit explicaţii clare, au fost nevoiţi să aştepte sau nu s-au simţit recuperaţi la ieşirea din spital, peste 82% din respondenţi s-au declarat mulţumiţi de calificarea medicilor şi de timpul care li s-a acordat. 

Participanţii la sondaj s-au arătat nemulţumiţi de aglomeraţia din saloanele spitaliceşti, mai mult de o treime din pacienţi fiind cazaţi împreună cu alte cinci sau mai multe persoane. Plăţile oficiale au înregistrat o scădere în sistemul de sănătate. „Reducerea de la 22,2% la 17,8% a ponderii plăţilor oficiale în sănătate poate fi explicată prin o protecţie mai bună faţă de riscurile seviciilor spitaliceşti, pe de o parte, sau, pe de altă parte, prin o creştere a plăţilor pe căi neoficiale”, susţin autorii studiului.

Suma medie anuală pe care respondenţii au achitat-o oficial în spitale este de 1.968 de lei, în creştere cu circa 500 de lei faţă de 2013. Totuşi, circa 70% din moldoveni susţin că achită legal în instituţiile medicale până la 1.000 de lei. 

Deşi se plâng de povara mitei pe care o dau medicilor şi îşi procură poliţă medicală pentru a beneficia de servicii gratuite, moldovenii continuă să plătească neoficial şi să ofere cadouri. Autorii sondajului susţin că ponderea celor care plătesc mită medicilor a scăzut nesemnificativ, în 2013, fiind de 31,7%. „Diminuarea este cauzată de faptul că populaţia a sărăcit între timp şi nu are de unde să dea mită”, explică Ghenadie Ţurcanu. 

Bani, suvenire şi alimente pentru medici

Potrivit barometrului în sănătate, moldovenii plătesc neoficial medicilor sume cuprinse între 10 şi 17 mii de lei. În 2011, suma varia de la 10 la 40 de mii de lei. Astfel, moldovenii dau cel mai mult şpagă atunci când suportă o intervenţie chirurgicală, suma medie fiind de 2 863 de lei. În acelaşi timp, pacienţii oferă cadouri medicilor în sumă de 740 de lei şi câte 700 de lei pentru cheltuielile legate de naştere. Circa 75% susţin că valoarea mitei pe care o dau anual medicilor este de până într-o mie de lei. Astfel, 41% din respondenţi susţin că oferă medicilor bani, cadouri, suvenire, produse alimentare şi diferite obiecte. 

Dau şpagă şi sunt mulţumiţi

În mod paradoxal, deşi serviciile medicale pentru copii şi mame ar trebui să fie gratis, majoritatea respondenţilor susţin că au plătit oficial pentru acestea. „Cred că este ceva în neregulă la nivel legislativ sau în modul de aplicare a acestor reglementări”, consideră realizatorii sondajului. 

Moldovenii oferă cei mai mulţi bani pe căi neoficiale în spitalele republicane şi cele municipale, cel des oferind mită medicilor de la maternitate şi din secţia de chirurgie. Cei care nu au poliţă medicală oferă mai des mită decât cei care o deţin. În acelaşi timp, chiar dacă susţin că plăţile oferite personalului medical reprezintă o povară catastrofală, moldovenii cu venituri de sub 500 de lei achitând mită cu 1 800% peste câştiguri, peste 80% din participanţii la sondaj susţin că o fac din dorinţă proprie. 

Potrivit sondajului, deşi majoritatea moldovenilor s-au declarat total nemulţumiţi de condiţiile din spital, nu au cerut autorităţilor să înreprindă măsuri pentru a le îmbunătăţi. Astfel, majoritatea respondenţilor au cerut calitate, acces şi organizare în instituţiile medicale. 

Menţionăm că sondajul a fost realizat în 2013 pe un eşantion de 1 222 de respondenţi, marja de eroare fiind de 3%. 

80% dintre pacienţi

fac cadouri medicilor de bună voie

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite