Profesorii din Republica Moldova au salarii mici şi nu îşi găsesc înlocuitori tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele probleme ale educaţiei în Republica Moldova sunt: îmbătrânirea corpului profesoral, calitatea prestării serviciilor educaţionale, cerinţele exagerate care se impun cadrelor didactice, formarea specialiştilor în cadrul facultăţilor pedagogice, lipsa tinerilor în acest domeniu, salariile mici.

Problemele privind formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice au fost discutate azi în cadrul unei mese rotunde cu genericul Strategia Educaţia 2020, la Centrul Educaţional PRO DIDACTICA, în cadrul proiectului ,,Pentru reforme calitative în educaţie”.

,,Învăţarea pe parcursul vieţii nu înseamnă să faci facultate după facultate, ci să poţi să absorbi din mediu toate elementele pozitive, pentru a deveni mai bun”, a menţionat Valentina Chicu, reprezentanta Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

Printre soluţiile propuse sunt stabilirea unor criterii pentru a determina dacă cadrul didactic poate face faţă cerinţelor indiferent de vârstă, promovarea în societate a imaginii pedagogilor prin intermediul unor emisiuni audiovizuale, elaborarea unei matrice clare de a cărei respectare să depindă sistemul de remunerare, crearea unei coeziuni sociale pentru obţinerea calităţii în educaţie.

Prin intermediul acestui program se doreşte ca vârsta medie a cadrelor didactice în sistemul de învăţământ să scadă cu trei ani până în 2020, salariul mediu în activitatea didactică să fie la nivelul salariului mediu pe economie şi rata abandonului timpuriu al activităţii didactice să se diminueze cu 10%. Conform unor date statistice, în 2012, 18,7% din cadrele didactice erau la vârsta de pensionare, în comparaţie cu 6,8% în 2002.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite