Produse apicole pentru o viaţă sănătoasă pot fi găsite la Târgul Mierii din Chişinău. Prisăcarii moldoveni nu au unde îşi vinde mierea de albine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de produse apicole din Republica Moldova participă la Târgul Mierii de Albine, care este deschis până pe 23 august în preajma Arcului de Triumf din Chişinău.

Miere de albine de salcâm, tei, hrişcă, floarea soarelui, polifloră, flori de mai, rapiţă, polen, pastură, propolis, lăptişor de matcă şi fagure de miere pot fi cumpărate direct de la producătorii apicoli autohtoni. 

Prisăcarii au scos la târg cele mai calitative şi sănătoase produse apicole, care pot trata multe probleme de sănătate, precum diabetul zaharat, durerile de stomac, probleme respiratorii şi constipaţie. 

Prisăcarul Oleg Dolghieru ne spune că „pastura este un produs apicol similar cu polenul, îl colectează albinele de pe flori şi se depune pe fagure, dar este mai bine asimilat de organismul uman”.

„Propolisul este un antibiotic natural şi nu poate fi consumat în stare pură. Dacă suferiţi de dureri de stomac, atunci preparaţi o tinctură din propolis şi spirt, iar dacă aveţi probleme cu căile repiratorii – amestecaţi propolisul cu grăsime de bursuc sau cocos”, ne recomandă Oleg Dolghieru, apicultor din satul Ivancea, raionul Orhei. 

Un produs apicol mai puţin cunoscut şi utilizat de către consumatori este lăptişorul de matcă. La târg am întâlnit doar un singur producător care vindea lăptişor de matcă, deoarece este mai greu de recoltat şi rar se întâlneşte în comerţ. „Lăptişorul de matcă este o secreţie produsă de albine cu care se hrăneşte regina şi albinele în stadiu de larvă. Albina Regină trăieşte şapte ani, iar albinele obişnuite trăiesc doar 35-40 de zile. Oamenii îl cumpără deseori pentru diabet zaharat. Lăptişorul nu se înghite în stare pură, dar se amestecă cu apă şi se ţine în gură pentru a fi absorbit în cavitatea bucală, după care poate fi înghiţit. Se administrează câte un gram pe zi”, ne spune apicultorul. 

image

De asemenea, la târg puteţi vedea şi albine moarte în tinctură de coniac, un produs foarte necunoscut. „Este o tinctură pentru intestine, mai ales pentru constipaţie. Fata mea, timp de cinci ani, nu se putea trata de constipaţie, dar după ce şi-a administrat tinctură din coniac şi albine moarte, s-a tratat. Se bea doar soluţia scursă, câte 1 linguriţă pe zi, dimineaţă după masă”, ne spune Nina Begleţ, apicultor din Chişinău.

Dacă vrem să aflăm cum deosebim o miere calitativă şi cum deosebim diferite tipuri de miere, apicultorii ne ajută şi în acest sens. Astfel, mierea de salcâm este de culoare deschisă, de la străveziu până la galben deschis şi are un gust fin. În timp ce mierea de tei este de culoare închisă. O proprietate specifică mierii naturale este procesul de cristalizare, acesta indică faptul că mierea este naturală şi nu are nici un adaos artificial.

image

Un kilogram de miere de albine costă în mediu 80-90 de lei. Un gram de propolis costă 2 lei. Pentru 100 grame de pastură va trebui să plătiţi 100 de lei, în timp ce 100 grame de polen se vinde cu 45 de lei. Cel mai mic preţ pentru cel mai valoros şi căutat produs este doar 2 lei pentru 1 gram de lăptişor de matcă.

Cu toate acestea, producătorii apicoli nu au unde îşi comercializa mierea de albine. Abia dacă reuşesc să o vândă până la următoarea recoltă. „Nu avem piaţă de desfacere. Consumul pe cap de locuitor în Republica Moldova este de 20 de grame, în timp ce în Germania consumul pe cap de locuitor este de 700 grame. Suntem nevoiţi să o vindem la intermediari cu 35-40 de lei pentru un kg, iar aceştia o exportă în afara ţării”, ne spun indignaţi apicultorii moldoveni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite