Prima staţie SMURD din Republica Moldova va fi deschisă în iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt cadre medicale din Bălţi vor fi pregătite la centrul SMURD din Târgu Mureş Foto: Adevărul
Opt cadre medicale din Bălţi vor fi pregătite la centrul SMURD din Târgu Mureş Foto: Adevărul

Din iulie, opt medici şi asistente de la Spitalul Municipal din Bălţi vor face descarcerări şi vor acorda ajutor prespitalicesc ca angajaţi ai primului centru SMURD din Republica Moldova.

Prima staţie a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din Republica Moldova va fi deschisă la începutul lunii iulie, în incinta Detaşamentului Căutare-Salvare de pe strada Moscova 1 din oraşul Bălţi. Directorul Staţiei Zonale de Asistenţă Medicală de Urgenţă Nord, Irina Blându, susţine că în centrul SMURD vor lucra patru medici şi patru asistente medicale de la Spitalul Municipal din Bălţi.

„Cei opt specialişti medicali din Bălţi pleacă pe 26 februarie la Târgu Mureş, unde vor fi instruiţi timp de şase luni să acorde primul ajutor în caz de accidente. Ulterior, vom primi de SMURD România o autospecială utilată cu echipamente de descarcerare şi defibrilator semiautomat“, spune aceasta.

Şase luni de instrucţie

„La Târgu Mureş e un centru SMURD care activează de peste 20 de ani şi e o modalitate foarte bună pentru specialiştii noştri de a acumula o experienţă deosebită faţă de ceea ce se întâmplă în spitalele noastre. Vorbim de o echipă care întruneşte toate capacităţile de descarcerare, acordarea primului ajutor şi transportarea răniţilor“, afirmă şi directorul spitalului din Bălţi, Valeriu Postolache.

Odată ajunşi la Târgu Mureş, medicii noştri vor învăţa cum să reanimeze victimele din accidente şi cum să le pregătească pentru internarea în spital, astfel încât timpul de intervenţie să fie cât mai scurt. „Personalul medical din spital are o anumită experienţă, însă pe ambulanţă e altceva. Alături de noi, doctorii şi asistentele din Republica Moldova vor prinde experienţă în tratarea prespitalicească a bolnavului“, declară Hajnal Vass, asistenta-şefă a SMURD Târgu Mureş.

Cum se pregătesc paramedicii

Acesta nu este singura echipă din Moldova pregătită de SMURD România. Din luna noiembrie, patru salvatori din Chişinău şi doi din Bălţi sunt instruiţi pentru a deveni formatori de paramedici în Moldova şi pentru a acorda primul ajutor, la rândul lor, atunci când este necesar. Astfel, din aprilie, când vor reveni în ţară, aceştia vor putea să resusciteze victimele din accidente, le vor putea face masaj cardiac şi, la nevoie, vor şti să utilizeze corect defibrilatorul din dotare. În plus, cei şase salvatori îi vor instrui pe toţi cei aproximativ 2.600 de pompieri şi salvatori angajaţi la Departamentul Situaţii Excepţionale, astfel încât să acţioneze ca paramedici.

„Colegii noştri fac cursuri teoretice, învaţă psihopedagogie şi merg pe teren cu echipajele de intervenţie SMURD. Dacă vor fi accidente cu victime omeneşti sau oameni cărora li se face rău pe stradă, fiecare pompier şi salvator din ţară va putea oferi primul ajutor, fără să le dea medicamente pacienţilor. Vor putea face resuscitări cardio-respiratorii, respiraţie artificială, îi vor imobiliza pe bolnavii cu fracturi şi vor oferi ajutorul necesar în caz de hemoragii“, susţine ofiţerul de presă al Departamentului Situaţii Excepţionale, Diana Ţurcan. Potrivit ei, fiecare salvator moldovean plecat la Târgu Mureş a participat deja la 45 de operaţiuni de salvare a oamenilor.

Helipunct la Urgenţă

Din martie, la Spitalul de Urgenţă din Chişinău va fi deschis primul helipunct sanitar din Moldova. Aici va ateriza elicopterul care va transporta pacienţi în stare gravă din ţară. Instituţia va primi şi două ambulanţe dotate cu echipamente de descarcerare.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite