Premiul Naţional, din nou cu scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medaliile "Premiul Naţional“ al Republicii Moldova se vând pe site-ul eBay
Medaliile "Premiul Naţional“ al Republicii Moldova se vând pe site-ul eBay

Şi în acest an, modul de selectare a candidaţilor a ridicat semne de întrebare. Pe listă a ajuns un deputat din coaliţia de guvernare şi un regretat regizor (deşi premiul nu se acordă post-mortem), dar a fost respinsă o echipă de jurnalişti.

Comisia pentru decernarea Premiului Naţional a selectat 31 de candidaţi pentru cele zece distincţii oferite de stat, în valoare de 100.000 de lei. Pe lista personalităţilor admise în concurs figurează şi deputatul democrat Valentina Stratan, şefă de laborator la Institutul Oncologic, care concurează la categoria medicină cu o lucrare despre cancerul pulmonar. Nominalizarea ei stârneşte îndoieli.

„Odată ce comisia e formată din mai mulţi miniştri, ar fi corect ca distincţia să fie oferită persoanelor care nu au nicio legătură cu echipa politică de la guvernare. Nu punem la îndoială meritele doamnei Stratan, problema constă în faptul cât de obiectivă va fi selectarea câştigătorului din acest domeniu“, a comentat analistul politic Vasile Croitoru. „În perioada comunistă majoritatea premiilor erau oferite pe filieră politică. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum“, a adăugat expertul.

Au aflat după şedinţă că au murit

Printre candidaţi este şi regizorul Victor Bucătaru, care s-a stins din viaţă chiar în ziua în care dosarul său a fost acceptat. El a fost propus de Ministerul Afacerilor Interne pentru documentarul „Masacrul inocenţilor“ – o mărturie vie din timpul războiului de pe Nistru din 1992. Deşi potrivit regulamentului medalia nu se oferă post-mortem, s-ar putea face o excepţie pentru regretatul cineast. „E o situaţie specială. Abia după şedinţă am aflat vestea tragică. Lucrurile stau clar, totuşi. E o chestiune de onoare pentru noi, un caz ieşit din comun“, ne-a declarat vicepremierul Tatiana Potîng.

În lupta pentru premii au mai intrat medicul Ion Ababii, istoricul Sergiu Musteaţă, juriştii Gheorghe Avornic şi Gheorghe Rusnac, pictoriţa Eleonora Romanescu, dirijorii Dumitru Blajinu, Petre Neamţu şi Gheorghe Mustea, tenorul Mihai Munteanu, scriitorii Valeriu Matei şi Spiridon Vangheli, actorul Vitalie Rusu, antrenorul de box Petru Caduc ş.a.

„Regulament discriminatoriu“

În acelaşi timp, comisia a respins şase dosare, printre care şi cel al echipei Ziarului de Gardă, înaintat de Asociaţia Presei Independente (API). Şi asta pentru că o organizaţie obştească nu are dreptul să facă propuneri. Cu recomandări pot veni doar ministerele, Academia de Ştiinţe, uniunile de creaţie, federaţiile sportive şi foştii laureaţi. În plus, nu există categoria jurnalism. „Acest regulament este prost redactat şi discriminatoriu în raport cu persoanele care merită premiul mai mult decât unii savanţi. Şi componenţa comisiei, şi criteriile de selecţie ar trebui revizuite“, a fost reacţia lui Petru Macovei, directorul executiv al API.

Şi anul trecut au existat suspiciuni privind desemnarea câştigătorilor. Unii lideri de opinie au reclamat că anumite persoane au fost premiate pe criterii politice, referindu-se, în special, la actorul Sandu Grecu şi canoistul Nicolae Juravschi, ambii liberal-democraţi. Premierul Vlad Filat, tot el liderul PLDM, a explicat că aceştia au fost apreciaţi pentru meritele din activitatea lor.

De vânzare pe internet

Acum o săptămână, una dintre medaliile „Premiul Naţional“ oferite anul trecut a fost vândută pe site-ul american eBay. Licitaţia a pornit de la 200 de dolari, dar nu se ştie care a fost preţul final şi cine a fost cumpărătorul. În 2012 fiecare exemplar, placat cu aur, a costat 4.700 de lei. În acest an, Guvernul alocă 212.000 de lei pentru confecţionarea distincţiilor, cutiilor şi diplomelor, procurarea florilor. Pe lângă medalie, laureaţii primesc şi câte 100.000 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite