Povestea unui moldovean convertit la islam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova

Octavian Ţurcan este un moldovean originar din raionul Basarabeasca care s-a convertit la islam la vârsta de 30 de ani.

Octavian Ţurcan vine dintr-o familie în care tatăl era ateu, iar mama nu practica legile ortodoxiei. Fiind student, a început să se caute pe sine, dorea să-şi găsească sensul vieţii, dar mai ales îl interesa dacă există Dumnezeu şi care este religia adevărată.

După absolvirea facultăţii la ASEM, a plecat la Londra, iar după un an a cunoscut un profesor catolic convertit la islam care l-a orientat pe calea cunoaşterii religiei islamice. A fost la biserica ortodoxă din Londra pentru a căuta răspunsuri la întrebările ce îl frământau, dar nu vedea legătura între ce scrie în Biblie şi ce se face în biserică. Apoi a citit Coranul, lucru care l-a convins de corectitudinea islamului, spune el. Totuşi, ezitase aproape un an să-l citească; avea un fel de teamă. După primele trei capitole citite din Coran a simţit cum credinţa îi intră în suflet după mulţi ani de căutări. În final, la 30 de ani spune că a găsit sensul vieţii, a găsit religia pe care vrea s-o urmeze.

Convertirea la islam

Potrivit lui Octavian Ţurcan, sensul vieţii constă în închinarea la Dumnezeu atât prin rugăciune, cât şi în respectarea unor reguli şi principii. Convertirea la islam a avut loc în Moscheea centrală din Londra, unde în faţa a doi martori şi a imamului (preot musulman) a „mărturisit că nu este divinitate mai mare în afară de Dumnezeu şi că Mahomed este trimisul lui Dumnezeu”. 

De asemenea, ca să fie primit în comunitatea musulmană, este necesară respectarea a patru principii de bază ale islamului care constau în rugăciune zilnică (cinci rugăciuni a câte cinci minute fiecare), ramadanul anual care durează 30 de zile (nu mânâncă şi nu bea nimic de la răsărit până la apus, iar noaptea poate mânca orice este permis în alimentaţia musulmanilor), milostenia (2,5% din venitul anual sa-l ofere săracilor) şi pelerinajul în oraşul Mecca, Arabia Saudită, unde a propăvăduit Mahomed şi a fost coborât Coranul. Ultimele două principii sunt pentru cei cu o situaţie financiară bună. „Allah înseamnă Dumnezeu în limba arabă. Islam înseamnă pace, smerenie şi supunere în faţa lui Dumnezeu, iar musulmanul este cel care se supune lui Dumnezeu şi trăieşte după legile divine”. 

Reguli şi principii ale islamului

Octivian mărturiseşte că musulmanii nu consumă carne de porc şi nici nu beau alcool, deoarece sunt lucruri care le interzice Dumnezeu. „Chiar şi în Vechiul Testament din Biblie, la capitolul Legile lui Moise scrie că nu trebuie să mănânci carne de porc. La fel e şi cu alcoolul - are beneficii, dar şi foarte multă lume suferă din cauza lui”, accentuează bărbatul. El mai spune că musulmanii nu sunt oameni agresivi, doar că au o regulă inversă celei din Biblie, care spune că dacă cineva te loveşte peste obraz, întoarce-i înapoi palma, dar numai cu scop de apărare.

După opt ani, a revenit acasă şi a întâlnit-o pe Lilia, o fată dintr-o familie ortodoxă, dar care la fel s-a convertit la islam, fiind convinsă că este mai bine pentru familia sa. „Eu nu am influenţat-o. Din contra, căutam o persoană care a ajuns la islam din propria iniţiativă. Bărbatul musulman poate să se căsătorească cu o femeie creştină sau de religie iudaică, fară ca aceasta să se convertească la islam”, ne spune Octavian Ţurcan.

Islamul, religia raţională

Stabilit la Chişinău, a mers la sediul oficial al Ligii Islamice din Republica Moldova, unde se întâlnesc musulmanii în fiecare zi de vineri pentru rugăciune. Ziua de vineri este similară cu duminica la ortodocşi sau cu sâmbăta la iudei.

Octavian crede că islamul reprezintă o îmbinare dintre raţional şi inimă, unde totul are explicaţie şi logică. Dovada cea mai mare este Coranul, care este cuvântul lui Dumnezeu transmis prin profetul Mahomed aşa cum Biblia a fost transmisă prin profetul Moise, spune el. În islam nu există botez, copiii se nasc automat musulmani, dar în acelaşi timp sunt liberi să caute adevărul absolut care este Dumnezeu.

Bărbatul nu are regrete şi spune că, odată cu trecerea timpului, se convinge că a făcut un pas corect. „Nu regret, îl rog pe Dumnezeu să mă păstreze pe această cale şi să părăsesc această lume fiind musulman”, ne spune convingător Octavian Ţurcan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite