Povestea dansatorului care a reprezentat Moldova pe timpul URSS, iar acum creşte campioni în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iurie Braiş a fost dansator sportiv în cadrul ansamblului „Codreanca” şi a făcut parte din lotul URSS la categoria de dans latino. În anul 1994, devine vicecampion al Europei, iar în anul 1997 - camion mondial la categoria formaţii standart. În anul 1998 primeşte titlu de artist emerit în sport al Republicii Moldova.

Astăzi, Iurie Braiş - declarat cel mai bun dansator din Moldova - creşte noi talente în România. Iurie Braiş a venit în ansamblul „Codreanca” la vârsta de 14 ani, după ce praticase tenisul de masă şi fotbalul. Timp de 19 ani (1979-1998) a participat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale din Germania, Slovacia, Olanda, Elveţia, Franţa, Canada, SUA, România etc., unde urca pe cele mai înalte trepte ale podiumului. În perioada 1987-1995, a deţinut consecutiv titlu de campion absolut al Republicii Moldova la categoria latino. În anul 1995, alături de partenera sa, era clasat pe locul al 12-lea în lista celor mai bune perechi din lume.

Simbolul dansurilor sportive moldoveneşti

A avut o carieră frumoasă la „Codreanca”, unde a fost antrenat de primii şi unicii săi antrenori de dans, Petru şi Svetlana Gozun. Timp de aproximativ zece ani a dansat împreună cu Marina Albu-Braiş cu care a obţinut şi cele mai mari succese. Perechea Iurie şi Marina Braiş au făcut parte din lotul URSS la dansuri sportive, la categoria dansuri latino. Ultima competiţie în componenţa URSS a avut loc în anul 1990 în Canada, de unde s-au întors cu Cupa Canadei. „URSS era reprezentat la competiţii de campionii fiecărei ţări membre. În Canada am participat patru perechi, Republica Moldova şi Rusia era pe latino, iar altă pereche din Rusia şi Estonia era pe standart. A concurat SUA, Japonia, Canada şi URSS”, îşi aminteşte campionul Iurie Braiş.

Nostalgia timpurilor de odinioară

Iuie Braiş vorbeşte cu nostalgie despre vremurile când evolua în Uniunea Sovietică, iar regimul de atunci îl consideră mult mai bun decât acum. „Super bun. Era frumos. Eram uniţi şi fericiţi. Copiii talentaţi erau susţinuţi, nu ca acum - banul e pe primul loc. Totul era organizat şi se respectau regulile. Politica nu se implica în dansul sportiv, totul se petrecea natural. Eu nu aveam bani, dar costumele, deplasările, hotelul şi cazarea erau asigurate. Se cerea doar muncă pentru ca să fii cel mai bun în sport”, ne povesteşte sportivul.

image

Iurie şi Marina Braiş la campionatul de dans latino, Chişinău. FOTO: Arhivă personală 

Dansatorii de altădată erau remuneraţi pe măsura eforturilor depuse. „Eu de la vârsta de 16 ani, pe lângă participarea la campionate, lucram profesor de dans şi câştigam 500 de ruble, erau bani buni. Un bilet avia Chişinău-Moscova costa 25 de ruble. În anul 1989, am participat la un campionat în Ucraina, unde m-am clasat pe locul I şi am primit 1.500 de dolari. Participam la concertele organizate de stat, recepţii la ambasade, revelion etc.”, precizează campionul.

Cuplu pe scenă şi în viaţa personală

De la începutul carierei a avut mai multe partenere de dans, deoarece antrenorul era cel care decidea cu cine dansa. „Antrenorul meu, Petru Gozun, dacă vedea că partenera nu se ridică la nivelul meu – mi le schimba ca pe bandă rulantă”, îşi aminteşte Braiş.

În anul 1987, i-a propus lui Petru Gozun să danseze în pereche cu Marina, o fată de care se îndrăgostise, dar care era abia la începutul carierei în dans sportiv. Marina era dansatoare de clasa „D” (în dansul sportiv clasa începe de la E, D, C, B şi A fiind cea mai mare la nivel naţional şi apoi urmează nivelul internaţional), iar Iurie avea clasa „S internaţional”. Antrenorul nu-l putea pune doar că aşa dorea dansatorul şi a spus să se căsătorească. „Marina era slabă în dans pe lângă mine. Gozun a zis că vă pot pune în pereche doar dacă vă căsătoriţi, avea nevoie de dovada actului de căsătorie. M-am căsătorit în anul 1987. Am muncit câteva luni bune, în fiecare zi, câte opt ore pe zi ca Marina să ajungă la nivelul meu. Ea era muncitoare, perseverentă şi ambiţioasă. Astfel, a demonstrat că e cea mai bună dansatoare din Moldova. Cine nu riscă nu bea şampanie”, ne spune Iurie Braiş. Iurie şi Marina Braiş au fost oficial soţ şi soţie în perioada anilor 1987-1995. În anul 1995 au divorţat, dar au continuat să danseze până în anul 1998, an în care Marina a decis să plece la studii în Elveţia. „Am terminat frumos şi viaţa profesională, şi cea personală. Pe noi ne ţinea doar dansul. Aş mai fi continuat cariera de dansator, dar nu aveam altă parteneră. Atunci, am zis să închei cariera în glorie. Mai bine pleci învingător decât învins”, spune fără regrete dansatorul.

Salsa la malul Mării Negre

„Cu muncă şi ambiţie poţi ajunge foarte departe”, crede Iurie Braiş, care şi-a fondat clubul de dansuri sportive „Magic-Star” la Constanţa, România. Discipolii săi fac parte din lotul naţional al României la dansuri sportive. Din anul 2005 şi până în prezent perechile de dansatori instruiţi de antrenorul Braiş reprezintă România la cele mai importante competiţii internaţionale şi se clasează pe locul I. „Am patru perechi de dansatori la categoria latino ce au devenit campionii României”, afirmă mândru Iurie Braiş, care a deţinut cinci ani consecutiv titlu de „antrenorul anului” în România. 

image

Este stabilit la Constanţa de 15 ani, unde a venit la invitaţia Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” pentru a deschide o şcoală de dans. Începuturile în România au fost dificile, cu multe peripeţii, înfrângeri, dezamăgiri, dar ca un adevărat luptător a trecut peste toate cu muncă, ambiţie şi seriozitate. Cum nimic în viaţă nu este întâmplător, peste puţin timp a cunoscut un admirator al său, care îl urmărea la TVR1 în anii `90 pe când participa la campionatele de dans din România şi se clasa pe locul I. „Eu sunt directorul Casei de Cultură şi admiratorul dvs, vă urmăream la TVR1 şi nu-mi venea să cred că sunteţi la Constanţa”, îi spunea lui Iurie Braiş bărbatul care avea să-l ajute să-şi deschidă clubul „Magic-Star”.

Talentul fără muncă nu valorează nimic

Clubul are rezultate bune la dans latino din România, datorită muncii, perseverenţei, ambiţiei, dorinţei şi răbdării cu care lucrează copiii şi tinerii. „Rezultatele se obţin prin muncă, dragoste şi răbdare. Fă-ţi un nume ca să devii cineva şi după asta numele va lucra pentru tine”, le spune discipolilor săi.

image

Pe lângă ceea ce face la „Magic-Star”, de ceva timp Iurie Braiş colaborează cu diverse hotele din staţiunea Mamaia şi Constanţa, unde prezintă spectacole de dans, teatru, muzică, concursuri, lecţii de salsa şi alte distracţii pentru turişti.

Iurie Braiş are o fetiţă pe nume Melisa-Ana Braiş, care deţine titlu de vicecampioană a României şi care a decis să rămână cu tatăl ei după divorţul părinţilor săi. La moment, acesta este logodit cu o actriţă româncă. Logodnica sa, la fel, are o fetiţă, iar Iurie Braiş vrea să o facă şi pe ea campioană la dans.

image

Iurie Braiş cu fiica Melisa-Ana. FOTO: Arhivă personală

Fostul campion al Republicii Moldova s-a născut la Chişinău. Deşi îi este dor de ţară şi părinţi, nu vine des pe acasă, deoarece nu dispune de timp.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite